Excite

Beginnen met aandelen kopen en verkopen

Ook grote, succesvolle beleggers zijn ooit een keer bij het begin begonnen: de eerste keer aandelen kopen en verkopen. Maar hoe gaat dat in z'n werk? Doe je dat alleen, of krijg je daar hulp bij? En hoe zit het met de risico's en de praktische kant? Bij beleggen komt meer kijken dan je denkt.

Met hulp beleggen

Als je begint met aandelen kopen en verkopen, dan is het handig om hier eerst hulp bij te krijgen. Als je je inschrijft bij een beleggingsbank, krijg je een speciale beleggingsrekening en toegang tot een omgeving waarin je aandelen kunt kopen en verkopen. Ook vind je hier vaak veel informatie die je op weg kan helpen; je leert daadwerkelijk beleggen door een combinatie van inzicht, kennis en oefenen.

Een portefeuille aanleggen

Als je eenmaal een beleggingsrekening hebt, ook wel een effectenrekening genoemd, dan kun je beginnen met het aanleggen van een portefeuille. Daarin sla je op welke aandelen je aankoopt. Je kunt beginnen met kleine aankopen, maar houd wel rekening met de kosten.

Op elke transactie dien je transactiekosten te betalen. Het kan daarom soms lonen om, afhankelijk van je beschikbare budget, wat meer aandelen in één keer te kopen. Doe dit echter alleen als je er de ruimte voor hebt en vertrouwen hebt in de aandelen. De kosten per transactie verschillen per aanbieder.

Vooraf vergelijken loont, want in sommige gevallen kun je een voordelig abonnement afsluiten, waarbij alle of een groot deel van de transacties al bij de prijs zijn inbegrepen. Dat kan op de lange termijn veel geld schelen.

Houd het beleggingsnieuws in de gaten

Als je eenmaal begonnen bent met aandelen kopen en verkopen, dan is het essentieel om het nieuws ook in de gaten te houden. De financiële markt is namelijk gevoelig voor schommelingen en als je het nieuws volgt, dan kun je die langzaam maar zeker aan zien komen, waardoor je steeds beter weet wanneer je moet kopen of verkopen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021