Excite

Lig jij al wakker van de aandelenkoersen?

Beleggen kán een leuke en interessante manier zijn om je spaartegoed wat te vergroten. In tegenstelling tot een spaarrekening, staat het rendement van beleggen niet van te voren vast. Zelfs je inleg is veelal niet gegarandeerd. Met andere woorden: je kan met minder eindigen dan waarmee je begon. Alles staat of valt bij de aandelenkoersen.

Aandelenkoersen: hoe het werkt

Wanneer je spaargeld investeert in beleggingen, koop je in feite heel kleine stukjes van een onderneming. Deze stukjes worden aandelen genoemd. Het bedrijf waarin jij investeert, kan na verloop van tijd een groei of juist een krimp doormaken. Wanneer het goed gaat met de onderneming en deze winst maakt, zullen de 'stukjes bedrijf' (de aandelen dus) over het algemeen meer waard worden; verkeert de onderneming daarentegen in zwaar weer, dan hebben de aandelenkoersen daar onder te lijden.

Rekenvoorbeeld

Om het allemaal wat duidelijker uit te leggen, bij deze een rekenvoorbeeld. Stel je voor dat je 100 aandelen koopt van bedrijf X, tegen een koers van 1 euro per stuk. Je investering is dan 100 euro. Wel moet je rekening houden met bijkomende kosten: het kost geld om aandelen te kopen of te verkopen.

Als na een tijdje bedrijf X met slechte cijfers komt, keldert de waarde van de aandelen. Uiteindelijk is één aandeel van bedrijf X nog maar 0,50 euro waard. Nu kan je drie dingen doen:

  • Je aandelen verkopen om verdere koersdaling te voorkomen
  • Wachten op betere tijden
  • Aandelen bijkopen, omdat je verwacht dat het aandeel in de toekomst weer gaat stijgen

Kies je voor optie 3 en koop je nogmaals 100 aandelen X, maar nu voor 0,50 euro per stuk, dan ben je 50 euro kwijt (plus aankoopkosten). Worden de aandelen in de toekomst 0,80 euro per stuk waard, dan heb je nog steeds verlies op je eerst gekochte aandelen (die van een euro per stuk), maar ruime winst op de aandelen die je als laatst gekocht hebt.

Aandelenkoersen voorspellen

Natuurlijk zou iedereen wel vooraf willen weten wat de aandelenkoersen gaan doen. Dit is echter niet mogelijk. Wel zijn er natuurlijk goede indicatoren, zoals het economische klimaat, de vooruitzichten en alle nieuws over het bedrijf. Op diverse sites op internet wordt nieuws dat belangrijk kan zijn voor de beurskoersen, geclusterd aangeboden. Een voorbeeld hiervan is beursgorilla.nl.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020