Excite

Aflossen of sparen: voor- en nadelen

Blijft er bij jou elke maand ook wel wat geld over en vraag je je af wat je beter kunt doen, aflossen of sparen? Aflossen en sparen hebben beiden voor- en nadelen. Wij zetten een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje.

Sparen

Voor veel mensen is aflossen of sparen niet eens een vraag; zij vinden sparen het beste. Ze kunnen dan optimaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek en hun geld zit niet 'vast' in het huis. Dat klopt. Sparen geeft je bovendien de vrijheid om je geld naar een rekening met meer rente te verplaatsen. Als je een flink bedrag gespaard hebt, kun je het alsnog voor de hypotheek gebruiken of misschien een nieuwe auto of camper kopen. Dat mag je zelf bepalen. Maar sparen heeft ook nadelen: als de rente laag staat - zoals nu - levert sparen je bijna niets op. Ook krijg je die rente natuurlijk alleen over het bedrag dat je gespaard hebt, terwijl je hypotheekrente betaalt over het volledige uitstaande bedrag. En ook niet onbelangrijk: wie meer dan 20.785 euro (2011) op de rekening heeft staan, moet over het bedrag boven die drempel 1,2% betalen aan vermogensrendementsheffing.

Aflossen

Aflossen heeft een heel duidelijk voordeel: je komt langzaam maar zeker van je schuld af. Met elke aflossing wordt je maandbedrag lager en houd je meer over. Ook ben je steeds onafhankelijker; je hoeft niet meer bang te zijn dat de bank je met een verlenging een hoger tarief aansmeert. Los je je volledige hypotheek af, dan vervalt ook het eigen woning forfait, een bedrag dat je op moet tellen bij je inkomen als je een eigen woning hebt en waar je dus eigenlijk belasting over betaalt. Natuurlijk heeft ook aflossen nadelen: geld dat in stenen zit, moet er meestal in blijven. Zeker als je een bestaande hypotheek hebt, dan kun je bij de aankoop van een nieuw huis niet zonder meer je eigen geld eruit halen. Ook kun je dat geld niet meer gebruiken wanneer je wilt: afgelost is afgelost.

Zowel sparen als aflossen heeft voor- en nadelen. Wat voor jou het beste werkt, hangt af van wat je wilt. Eventueel kun je een onafhankelijk adviseur vragen wat in jouw situatie het beste is.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020