Excite

Aflossing hypotheek: berekenen wat je kunt missen

Een aflossing op je hypotheek doen is verstandig. Vooraf berekenen hoeveel je daarvoor kunt missen ook. Als je geld eenmaal 'in stenen' zit, dan kun je het er namelijk niet gemakkelijk of gratis uithalen. Houd daarom rekening met de volgende factoren.

Spaar op een aparte rekening

Het is handig om op een aparte rekening te sparen voor de aflossing op je hypotheek. Je kunt berekenen hoeveel je elke maand opzij moet zetten om bijvoorbeeld binnen een half jaar een groter bedrag af te lossen. Zolang je nog niet bij dat bedrag bent, staat het geld nog gewoon op je rekening en kun je het ook nog aan iets anders uitgeven, mocht dat nodig zijn. Je berekent hoeveel je maandelijks naar deze rekening overmaakt door op papier te zetten hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel er weer uitgaat. Wat je overhoudt, kun je sparen. Je stort natuurlijk niet al dat geld op je hypotheekrekening, maar houdt ook een deel apart voor een buffer. Probeer tenminste 10 procent en maximaal 20 procent van je spaarruimte aan je hypotheek te besteden. Dan groeit het bedrag redelijk hard, zonder dat je er zelf door in de problemen zou komen.

Informeer bij de bank

Informeer ook altijd bij de bank naar de mogelijkheden voor aflossen. Je mag soms maar een beperkt bedrag boetevrij aflossen. Ook hanteert de bank soms minimumbedragen voor een aflossing. Dan zul je je planning daar op aan moeten passen. Wat je echter niet moet doen, is het idee van aflossen uit je hoofd laten praten door de bank. Vergeet niet; jij bent klant en als jij jezelf geld wilt besparen door eerder af te lossen, dan doe je dat.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021