Excite

ANWB wil af van dure zorgkosten in buitenland

De ANWB neemt het op voor de reisverzekeringsbranche. De reisbond wil dat er een einde komt aan veel te dure zorgkosten in het buitenland. Nederlandse toeristen die in het buitenland zorg nodig hebben vinden vaak torenhoge rekeningen op de deurmat na hun vakantie. Voorla Spaanse en Portugese staatsziekenhuizen brengen toeristen soms wel drie keer zoveel geld in rekening als patiënten uit het eigen land.

Voorwaarden EHIC-kaart

Het gaat in het bijzonder om ziekenhuizen die de European Health Insurance Card (EHIC) niet accepteren en rekeningen sturen naar het huisadres van mensen in plaats van ze af te handelen met hun zorgverzekeraar. Met de EHIC-kaart zijn mensen verzekerd voor spoedeisende hulp in het buitenland in alle EU-landen en een aantal andere landen. De EHIC-kaart geldt als bewijs voor die verzekering en staat vaak op de achterkant van de zorgpas van de verzekeraar. Over de geldigheid en voorwaarden van de EHIC-kaart zijn binnen de Europese Unie afspraken gemaakt.

Reisverzekering afsluiten

In het afgelopen jaar zijn zo‘n 50 leden van de ANWB met een reisverzekering van de reisbond geconfronteerd met een te hoge rekening. De ANWB vermoedt dat de Spaanse, Portugese en sinds kort Roemeense ziekenhuizen zich niet aan de Europese afspraken houden. De ziekenhuizen versturen de rekening en zetten vervolgens een incassobureau in om het geld te innen. Samen met een aantal zusterorganisaties heeft de ANWB de Europese Commissie gevraagd om in te grijpen. Tot die tijd adviseert de reisbond toeristen om een reisverzekering af te sluiten, zodat ook ‘normale’ zorg in het buitenland wordt vergoed.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021