Excite

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is aan te raden

Jaarlijks raakt één op de tien zelfstandig ondernemers arbeidsongeschikt, vaak met verstrekkende gevolgen. Zelfstandig ondernemers hebben geen recht op een uitkering van de overheid. In het meest gunstige geval moeten ze het doen met de bijstand. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dus zeker aan te raden en hoeft niet altijd duur te zijn.

De mogelijkheden van verzekeren

De Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is een van de verzekeringen die zelfstandige ondernemers, ZZP-ers en iedereen die niet in loondienst is, kan afsluiten. Wie wel bij een baas werkt, betaalt automatisch WAO premie. Word je dan arbeidsongeschikt, dan ontvang je die uitkering. Werk je zelfstandig dan betaal je alleen belasting over je omzet en de rest moet je zelf regelen. Dus je pensioen, je arbeidsongeschiktheid, maar ook je inkomsten als je langere tijd ziek wordt, moet je zelf verzekeren.

Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Van de verzekeringen is de arbeidsongeschiktheidsverzekering wellicht de belangrijkste. Door hard te werken kun je vaak een buffer opbouwen voor je inkomsten als je ziek bent of er weinig werk is. Je pensioen gaan opbouwen is al belangrijker, maar je kosten zijn dan lager en voor iedereen is er AOW. Als je echter arbeidsongeschikt wordt, dan zit je echt zonder inkomsten en bijstand is er niet voor iedereen.

Wat verzeker je?

Bij de meeste maatschappijen kun je uit een aantal mogelijkheden kiezen, Je kunt je compleet verzekeren tegen de risico's van een ziekte en een ongeluk, maar je kunt ook kiezen om alleen uit te laten keren na een ongeluk. Je kunt 80 procent van je inkomen verzekeren of een lager deel er van.

De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn afhankelijk van het soort verzekering dat je kiest en de hoogte van het bedrag dat je verzekert. Laten we uitgaan van een ZZP-er die 80.000 euro bruto per jaar verdient. Je kunt maximaal 80 procent verzekeren wat in dit voorbeeld uitkomt op 64.000 euro. Maar misschien heeft je partner een inkomen en dat kun je er dan van afhalen. Het bedrag dat overblijft, is het bedrag dat je moet verzekeren. Dus als je 50.000 euro verzekert, krijg je dat bedrag van de verzekeraar terug. Afhankelijk van de verzekeraar zal je rond de 300 euro per maand betalen. Dat is bruto, want het bedrag is volledig aftrekbaar bij de inkomstenbelasting.

Belangrijk voor een zekere toekomst

"Dat overkomt mij niet", denken nog steeds heel veel zelfstandige ondernemers. Je zal echter zomaar die ene van de tien kunnen zijn die een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig heeft. Laat je goed voorlichten door een deskundig, en liefst onafhankelijk, persoon. Vergelijk, voordat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, de diverse maatschappijen. Op die manier ben je een stuk zekerder over je toekomst.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019