Excite

Auto: huurkoop of leasen?

Heb je een auto nodig, maar weet je niet of huurkoop of leasen het verstandigste is in jouw geval? Hier lees je over de verschillen tussen de beide betaalvormen.

Huurkoop en leasen lijken erg op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen in de aanschaf van een auto door auto-huurkoop of leasen. Bij huurkoop gaat het gebruiksgoed, in dit geval een auto, pas over op de huurkoper wanneer deze alle termijnen van huurkoop heeft voldaan aan de verkopen. Allereerst moet er een huurkoopovereenkomst worden opgesteld.

Deze moet volgens de wet aan een aantal eisen voldoen. Zo moet er een schriftelijke overeenkomst zijn waarin de koopprijs en het aflosschema wordt vastgelegd. Als niet aan deze eisen wordt voldaan, is er geen overeenkomst: let daar goed op.

Bij huurkoop is er altijd een minimale aanbetaling van 25 procent van het totale koopbedrag. Huurkoop komt steeds minder vaak voor, omdat het meestal veel voordeliger is een persoonlijke lening af te sluiten. Dan betaal je meestal minder rente.

Leasen is er in twee vormen: operationele lease en financiële lease. De eerste vorm lijkt het meest op huren. De huurder mag dan, tegen een maandelijkse betaling, gedurende een bepaalde periode gebruik maken van de auto. Aan het eind daarvan krijgt de verhuurder de auto terug.

Bij financiële lease wordt de huurder, die bij leasen de lessee wordt genoemd, meteen eigenaar van het geleasde object. De verhuurder, of de lessor, hoeft de auto dus niet terug na een bepaalde periode.

Afbeelding: Flickr, gebruiker flippinyank

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021