Excite

Autoverzekeringen in België: burgerlijke aansprakelijkheid (BA) is verplicht

Het afsluiten van een autoverzekering is in de hele Europese Unie een verplichting. Een goede autoverzekering hangt van onze persoonlijke situatie af.

Burgelijke aansprakelijkheid (BA) is verplicht

Bij het afsluiten van autoverzekeringen in België, is de burgerlijke aansprakelijkheid (BA) de enige verplichte optie. In Nederland noemt men deze optie de wettelijke aansprakelijkheid (WA) van de autoverzekering.

Waarom BA autoverzekering?

De optie burgerlijke aansprakelijkheid van een autoverzekering beschermt je als consument tegen de (financiële) gevolgen van een auto-ongeval. Deze clausule is van toepassing wanneer je een ongeval veroorzaakt. Dan zal de burgerlijke aansprakelijkheidsclausule alle schade vergoeden die je aan derden hebt veroorzaakt.

Rechtsbijstand bij autoverzekering

Een andere module binnen autoverzekeringen in België is de rechtsbijstandsformule. Die is niet verplicht, maar wel een aanrader. Rechtsbijstand is van toepassing wanneer je slachtoffer bent geworden van een verkeersongeval waarvoor jij niet verantwoordelijk werd gesteld, de tegenpartij niet verzekerd is of zijn verantwoordelijkheid betwist. Rechtsbijstand is ook van toepassing bij een geschil met de garagist in verband met uitgevoerde herstellingen.

Welke kosten betaalt de rechtsbijstand?

Rechtsbijstand binnen autoverzekeringen in België betaalt alle kosten als resultaat van de verdediging van je belangen. Alle rekeningen van experts, advocaten en gerechtskosten worden vergoed. Wie eenmaal zijn belangen voor de rechtbank moet verdedigen, heeft de kosten van deze rechtsbijstandformule dubbel en dik terugverdiend.

Andere niet verplichte opties

  • Beperkte omnium: zal de schade vergoeden die niet het gevolg is van een ongeval (inbraak, brand, storm, aanrijding met dieren)
  • Volledige omnium: alle voordelen van de beperkte omnium. Hier wordt ook de schade vergoed aan de auto wanneer je zelf in de fout bent gegaan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021