Excite

Moet je bankafschriften bewaren?

Wie belasting betaalt, loopt de kans dat zijn opgave uitgebreid gecontroleerd wordt. Dat kan bij particulieren zelfs tot 5 jaar terug. Je oude papieren aan het einde van het jaar weggooien ruimt wel op, maar is dus niet verstandig. Je bankafschriften bewaren is een veel betere keus. Voor ondernemers gelden weer andere regels.

Fiscale bewaarplicht

Voor ondernemers is wettelijk vastgesteld hoe lang papieren bewaard moeten worden. Voor particulieren is die wettelijke plicht er niet, maar de Belastingdienst kan tot 5 jaar terug om bewijzen vragen. Je bankafschriften bewaren in een doos op zolder is dus zeker aan te raden. Bovendien kan nog veel langer bewaren wel eens lonend zijn in verband met lijfrentes.

Bewaarplicht ondernemers

Voor ondernemers geldt een bewaarplicht van minimaal 7 jaar. Let wel dit is 7 jaar nadat iets afgesloten is. Ga je een contract van 5 jaar aan met een werknemer, dan moet je het contract 12 jaar bewaren.

Bewaarplicht particulieren

Zoals gezegd is er geen wettelijke plicht voor particulieren. De Belastingdienst mag wel tot vijf jaar terug om bewijsstukken vragen. Als je die niet hebt, gaat de Belastingdienst uit van hun gegevens en dat is vaak ongunstiger. Vaak is het trouwens verstandig de papieren veel langer te bewaren.

Bankafschriften bewaren en lijfrenteaftrek

Veel mensen hebben, om hun pensioen wat uit te breiden, een lijfrenteverzekering afgesloten. Die lijfrentes zijn aftrekbaar bij de belasting, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Dat belastingvoordeel wordt weer gecompenseerd doordat de Belastingdienst je lijfrente bij uitkering weer belast. Als je echter aan kunt tonen dat je nooit je betaalde inleg hebt afgetrokken, dan vervalt die belasting. Je moet het echter zelf bewijzen. Dus alle polissen, maar ook de bewijzen van betaling en de oude belastingpapieren: bewaar ze!

Schaf een ordner of bewaardoos aan

Om eventueel teveel belasting betalen te voorkomen, is je bankafschriften bewaren zeker aan te raden. Houd het ook gedurende het jaar goed bij, zodat je ze aan het eind van het jaar netjes kunt opbergen. Ordners per jaar staan mooi in een kast, maar alles per jaar in een opbergdoos is ook prima en neemt veel minder ruimte in.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019