Excite

Wat te doen als je bankpas gestolen wordt?

Iedereen heeft er wel een op zak. Een bankpasje. Met een simpel gebaar tover je die tevoorschijn en betaalt er mee wat je maar wilt, van boodschappen tot een videorecorder. Maar wat nu als je op een onbewaakt moment even wegdroomt? Je kijkt weer op en ziet tot je grote schrik dat je waardevolle bankpas is gestolen!

Wat moet je doen als je bankpas gestolen wordt?

Het lijkt zo makkelijk. Met een simpel gebaar haal je je bankpas tevoorschijn en betaalt ermee wat je maar wilt. Maar wat nu als je bankpas onverhoopt wordt gestolen?

Verspil geen kostbare tijd

Op het moment dat je merkt dat je bankpas gestolen is, is het eerste wat je moet doen, je pas blokkeren en contact op nemen met de maatschappij die de pas aan je geleverd heeft. Dit is vooral belangrijk, omdat er bij diefstal fraude gepleegd kan worden. Binnen enkele minuten kan de dief die je pas gestolen heeft je rekening leeghalen! Verspil dus geen kostbare tijd.

Houd vreemde transacties op je rekening in de gaten

Als je plotseling afschrijvingen op je rekening ziet staan waar je zelf geen opdracht toe hebt gegeven, meld dit dan direct bij de bank waar je de betaalpas van ontvangen hebt. Ook dan zal de kaart direct geblokkeerd worden.

Redenen om zuinig op je bankpas te zijn

Je hebt hoe dan ook alle reden om zeer voorzichtig te zijn met je bankpas. Mensen bij wie geld van hun rekening is afgeschreven na diefstal van de bankpas moeten vaak veel moeite doen om dit geld van hun bank terug te vorderen. Banken wijzen daarbij vaak op de onzorgvuldigheid van de pasbezitter, zoals onvoldoende aandacht voor de dief die over je schouder heeft meegekeken om achter je pincode te komen.

Kun je je gestolen geld terugkrijgen als de bank niet meewerkt?

De Geschillencommissie Bankzaken heeft meerdere malen gezegd dat het in één keer intoetsen van de juiste pincode door de dief nog niet wil zeggen dat de klant onzorgvuldig was. Maar de uitspraken van deze commissie lijken in soortgelijke gevallen toch niet altijd even consequent: de ene keer krijgt de klant gelijk, de andere keer de bank. Je kunt hier altijd voorbeelden van vinden op webpagina met uitspraken van de Geschillencommissie Bankzaken. En als je bankpas is gestolen en je er ook met de Geschillencommissie Bankzaken niet uitkomt, kun je altijd nog via een rechter proberen een schadevergoeding te krijgen. Maar het beste blijft het natuurlijk als je bankpas veilig in je eigen zak blijft!


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020