Excite

Banksparen: iets voor jou?

Het is altijd handig om wat geld achter de hand te hebben. Maar als je spaartegoed groeit, dan brengt dat ook weer een 'risico' met zich mee: wie meer dan 20.758 euro (2011) op de bankrekening heeft staan, moet over het bedrag boven die drempel een heffing van maar liefst 1,2% betalen. Dat lijkt misschien niet veel, maar als je bedenkt dat veel banken maar 1,5% rente geven, dan blijft er dus bijna niets voor jou over. Je kunt ook fiscaal aantrekkelijk sparen: banksparen.

Wat is banksparen?

Banksparen is een manier van sparen waarbij je tegoed op een geblokkeerde rekening bij de bank staat. Je kunt dat geld pas na een bepaalde periode gebruiken en het geld mag ook uitsluitend voor drie doelen gebruikt worden:

  • Uitvaart
  • Aflossing van de hypotheek
  • Aanvulling van pensioentekort

Als je het geld voor een ander doel wilt gebruiken, dan mag je niet profiteren van het fiscale voordeel. Dat voordeel is dat je er op dat moment nog geen inkomstenbelasting over hoeft te betalen. Dat hoeft pas op het moment dat er uitgekeerd wordt. Als je nu goed verdient en 52% belasting betaalt, dan is het gunstig om een uitkering te krijgen op het moment dat je bijvoorbeeld met pensioen bent en bijna geen inkomstenbelasting meer hoeft te betalen. Er gaat dan bijna niets van je gespaarde saldo af.

Vraag advies

Als je denkt dat banksparen iets voor je is, win dan vooraf advies in bij een onafhankelijk adviseur en laat ook het plan dat je van de bank krijgt goed doorrekenen. Dan weet je zeker dat je op een later moment niet voor nare verrassingen komt te staan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021