Excite

Belasting op producten uit het buitenland

Als je iets hebt gekocht op het internet en het product moet verstuurd worden vanuit het buitenland, moet je daar soms belasting over betalen. De prijs kan dan vaak onverwacht oplopen en dat is geen leuke verrassing. De hoogte van belasting bij import uit het buitenland is afhankelijk van type product en de prijs van het product.

Internetaankopen en belasting

Wanneer je iets bestelt uit het buitenland, controleert de douane bij de grens of het product Nederland wel in mag. Als dat het geval is, berekenen zij tevens hoeveel belasting en toeslagen je moet betalen. De hoogte varieert, omdat het postbedrijf soms ook kosten moet maken om de producten aan te geven: de zogenaamde inklaringskosten en afhandelingskosten. Daarnaast betaal je nog belasting over import uit het buitenland, dat kan zijn accijns op bijvoorbeeld alcoholische dranken, douanerechten en omzetbelasting.

Hoeveel belasting bij producten uit het buitenland?

De hoogte van de belasting varieert. Omzetbelasting is 19 procent of 6 procent of niets, afhankelijk van het type product. Douanerechten variëren afhankelijk van het soort goederen dat je hebt gekocht. Zo betaal je op kleding snel zo'n 10 procent douanerechten, maar boeken invoeren is kosteloos. Door te bellen met de Belasting Telefoon Douane, kun je precies te weten komen hoeveel belasting er betaald moet worden.

Wanneer betaal je geen belasting?

Kleine aankopen uit het buitenland zijn vaak belastingvrij. Als de waarde minder is dan 22 euro, betaal je geen extra kosten. Ligt de waarde tussen 22 euro en 150 euro en importeer je uit een niet-EU-land? Dan betaal je geen douanerechten, maar wel omzetbelasting. Bij een waarde van hoger dan 150 euro ben je verplicht om alle belastingen te betalen. Importeren uit een land binnen de EU is altijd belastingvrij.

Douaneregels bij bijzondere producten

Aan de douane belasting betalen voor het buitenland kan vervelend zijn, maar je product niet ontvangen omdat het Nederland niet in mag is helemaal niet leuk. Let daarom bij je aankoop op dat het niet gaat om een namaakproduct. Deze goederen kopen kan je namelijk een boete opleveren. Ook nepwapens zijn in Nederland verboden en kunst en antiek kunnen problemen opleveren. Lees de voorwaarden goed op de website van de Belastingdienst en laat je informeren via de Belasting Telefoon.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020