Excite

Hoe zit het met de belasting op reiskostenvergoeding?

Er zijn verschillende manieren waarop je naar je werk kunt reizen, denk aan het openbaar vervoer, je eigen fiets of auto of een auto van de zaak. Afhankelijk daarvan geldt er een andere manier van belasting van je reiskostenvergoeding. Raadpleeg voor alle informatie de website van de belastingdienst. In dit artikel alvast een voorproefje.

Belasting openbaar vervoer

Als je naar je werk reist met hem openbaar vervoer, dan heb je in sommige gevallen recht op reisaftrek. Dat houdt in dat je een vast bedrag mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Dat bedrag is afhankelijk van de afstand die je reist en het aantal dagen per jaar dat je reist. De tabel met bedragen is te vinden op belastingdienst.nl. Deze reisaftrek geldt alleen als je verder dan 10 kilometer reist en meer dan 40 dagen per jaar. Tevens moet je een openbaarvervoerverklaring of reisverklaring hebben en je moet zelf de treinkaartjes betalen. Wanneer je reiskosten worden vergoed via je werkgever gaat de reisaftrek niet op.

Belasting en met eigen vervoer naar het werk

Als je met je eigen vervoer naar je werk reist, krijg je geen reisaftrek. Je werkgever mag je wel een reiskostenvergoeding geven van maximaal 0,19 euro per kilometer. Dit bedrag is onbelast en je betaalt dus indirecte belasting over je reiskostenvergoeding. Bij carpoolen gelden dezelfde bedragen; de chauffeur krijgt dan een maximale reiskostenvergoeding tot 0,19 euro. Als carpoolen door de baas wordt geregeld, worden ook de omrijkilometers tot 0,19 euro per kilometer vergoed. Sommige bedrijven werken met een fietsplan, waarbij je een fiets kunt aanschaffen via inhouding op je loon. Over de fiets betaal je dan ook geen belasting.

Belasting en auto van de zaak

Als het gaat om belasting op reiskostenvergoeding met een auto van de zaak zijn er veel bijzonderheden. Zo kunnen freelancers de gereden kilometers aftrekken als zakelijke kosten, maar privékilometers moeten verrekend worden met de autokosten van je bedrijf. Als je niet eigen baas bent, maar je hebt een auto van de zaak, mag je maximaal 500 kilometers per jaar privé rijden. Als dat meer is, komt er een bijtelling op je loonstrookje.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019