Excite

Hoeveel belasting betaal je over vakantiegeld?

Iedere werknemer kijkt reikhalzend uit naar het moment wanneer zijn of haar vakantiegeld wordt uitgekeerd. Dit financiële extraatje is altijd erg gunstig wanneer er rekeningen betaald moeten worden of wanneer je gewoon lekker op vakantie wil gaan en het er even van wil nemen. Maar hoeveel belasting betaal je over vakantiegeld?

Wat is vakantiegeld?

Iedere werknemer in Nederland met een arbeidscontract heeft recht op vakantiegeld. Het vakantiegeld wordt ieder jaar vanaf 1 juni tot 1 juni in het jaar daaropvolgend opgebouwd. Het vakantiegeld valt onder de wet Minimumloon en Minimumvakantiebijslag. Volgens deze wet heb je elk jaar recht op 8 procent van het brutoloon. Traditiegetrouw zou vakantiegeld in de zomer uit moeten worden betaald, dus wanneer werkgevers te laat zijn met de uitbetaling heb je zelfs het recht om over te gaan tot aanmaning. Je kan hierbij zelfs een verhoging eisen van maximaal 50 procent.

Belasting over je vakantiegeld

Hoewel niemand het erg leuk vindt, moet er ook belasting worden betaald over je vakantiegeld. Wettelijk gezien moet een werkgever over al het loon belasting betalen, dus ook over het vakantiegeld. Omdat je recht hebt op 8 procent van je brutoloon, zal ook vakantiegeld worden uitgekeerd in de vorm van een nettobedrag. Hoeveel belastinggeld je ontvangt is afhankelijk van je brutoloon en binnen welke loonschaal je valt.

Vakantiegeld bij tijdelijk werk

Ook bij tijdelijk werk bouw je vakantiegeld op. Wanneer je dus vroegtijdig je werk verlaat, zal aan het einde van je contractperiode vaak extra geld worden uitgekeerd. Dit wordt niet altijd in juni of juli gedaan, maar al vervroegd. Dit is makkelijker voor de administratie.

Wat kun je met je vakantiegeld?

Hoewel vakantiegeld in wezen is bedoeld voor vakantie, moet je natuurlijk wel goed bekijken of je een vakantie kunt veroorloven. Hoewel 8 procent van het brutoloon als een erg groot bedrag in je oren zal klinken, blijft er na belasting over je vakantiegeld een stuk minder over. Wees dus verstandig en kijk goed waar je het aan uitgeeft.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021