Excite

Jaarlijkse belastingaangifte doen

Is de blauwe enveloppe weer op de mat gevallen? Dat betekent dat het tijd is om belastingaangifte te doen. De datum die onder je brief staat is de uiterste datum om aangifte te doen. Later kan ook, maar reken dan op een boete die fiks kan oplopen. Het betekent ook dat je langer moet wachten op je eventuele teruggave.

Digitaal belastingaangifte doen

De makkelijkste manier om belastingaangifte te doen is via het internet. Daarvoor kun je een aangifteprogramma downloaden. Dit is een toepassing die je op je computer kunt installeren. In plaats van de gebruikelijke verwijzingshokje op de papieren aangifte, word je meteen doorverwezen naar de juiste velden van aftrekposten en heffingskortingen. Digitaal aangifte doen scheelt dus een hoop leeswerk!

Vooraf ingevulde aangifte belasting

Digitaal belasting aangeven is nog makkelijker met een vooraf ingevulde belastingaangifte. Daarbij vult de belastingdienst digitaal al zoveel mogelijk gegevens in die zij al hebben. Denk daarbij aan de WOZ-waarde van je huis, maar ook loongegevens die door het jaar heen zijn verzameld via je werkgever. Je hoeft dan alleen de gegevens te controleren en aan te vullen waar nodig. De persoonlijke gegevens moet je nog wel vooraf downloaden.

Belastingaangifte op papier

Als je geen gebruik wilt maken van de digitale oplossingen van de Belastingdienst, kun je ook aangifte doen op papier. Daarvoor heb je het P-formulier nodig. Dit formulier kun je aanvragen via de belastingtelefoon of op het internet. Ook als je geld terugverwacht, of als je geen uitnodiging hebt ontvangen om aangifte te doen moet je een P-formulier aanvragen. De formulieren worden wel digitaal verwerkt, dus niet de vellen niet aan elkaar en plak geen bewijsstukken op.

Belastingaangifte moeilijk?

Belastingaangifte doen is niet moeilijk, ondanks dat veel bedrijfjes die belastinghulp aanbieden je willen doen geloven. Zorg dat je alle bewijsstukken van eventuele aftrekposten uit het jaar bewaart, dan kan het niet misgaan. Lees de voorwaarden goed en bel de belastingtelefoon als je vragen hebt. Pas op met het uit handen geven van persoonlijke informatie zoals de DigiD, want ook de belastingaangifte is vertrouwelijk.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019