Excite

De Belastingdienst draagt bij met toeslagen

Verdien je gemiddeld een laag inkomen en lever je iedere maand opnieuw een strijd om het geld voor de vaste lasten bij elkaar te krijgen? Dan kun je misschien een tegemoetkoming in de kosten krijgen van de Belastingdienst in de vorm van toeslagen. Op deze manier geeft de Belastingdienst je een steuntje in de rug.

Toeslag aanvragen

Wanneer je denkt recht te hebben op toeslagen, moet je die zelf bij de Belastingdienst aanvragen. De Belastingdienst bekijkt dan of je recht hebt op extra toeslagen. Voor het aanvragen dien je altijd je sofinummer, oftewel je burgerservicenummer, bij de hand te hebben. Alleen mensen met een Nederlands paspoort, waar ook het BSN nummer op vermeld staat, hebben recht op toeslagen. Het burgerservicenummer is daarnaast ook te vinden op je zorgpas, rijbewijs of identiteitskaart. Een aanvraag hoef je slechts eenmalig in te dienen. Dit kun je doen via het online aanvraagformulier.

Een wijziging in je situatie

De Belastingdienst kijkt per jaar of er iets is veranderd in je inkomstensituatie. Een verandering kan de hoogte van je toeslagen beïnvloeden. Wanneer je gaat trouwen, gaat verhuizen of minder gaat verdienen, is het beter om dit zo spoedig mogelijk aan te geven, zodat de Belastingdienst zo snel mogelijk je toeslag aan kan passen. De toeslagen worden maandelijks gestort. Het kan dus ook gebeuren dat je van de Belastingdienst teveel aan toeslagen gestort krijgt en opeens een deel van het gestorte bedrag terug moet betalen. Een dergelijke situatie kan optreden wanneer je juist meer gaat verdienen en dit vergeten bent op tijd door te geven aan de Belastingdienst.

Het toetsingsinkomen

Wanneer je samenwoont of getrouwd bent, telt de Belastingdienst jullie gezamenlijke inkomen als het toetsingsinkomen voor de toeslagen. In dat geval is je partner je toeslagpartner voor alle toeslagen die jullie ontvangen. Ontvang je dus meerdere toeslagen? Dan zal de Belastingdienst deze toeslagen slechts aan een toetsingsinkomen meten ongeacht jullie aparte verdiensten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021