Excite

Belastingvrij schenken: de nadelen

Als onderdeel van de aangekondigde bezuinigingen, heeft het kabinet een plan om ouders tot 100.000 euro belastingvrij te laten schenken aan hun kinderen. Bijvoorbeeld voor de verbouwing of aankoop van een huis. Volgens deskundigen heeft dit hogere bedrag belastingvrij schenken zowel voordelen als nadelen. Wat en hoe? Dat lees je hier.

Geld vrijmaken uit eigen huis

Het grootste bezwaar van het kabinetsplan, is de vraag of Nederlanders wel gebruik kunnen maken van de regeling. Volgens het CBS gaat het om 2,7 miljoen huishoudens met een bezit van 100.000 euro of meer. De meeste Nederlanders met een bezit van zo’n kapitaal, hebben het geld geïnvesteerd in bijvoorbeeld hun eigen huis. Geld vrijmaken zou dus best lastiger kunnen zijn dan nu wordt aangenomen.

Overwaardehypotheek

Om het geld besteedbaar te maken, kunnen ouders een overwaardehypotheek afsluiten op een (deels) afbetaald huis. Zo kunnen zij dan hun kinderen financieel bij te staan. Het is maar de vraag of ouders zo ver willen gaan. Een dergelijke constructie wordt namelijk afgeraden door adviseur De Hypotheker. Een overwaardehypotheek levert voor de ouders allerlei beperkingen op. Het wordt namelijk gezien als een consumptief krediet, waardoor men niet meer in aanmerking komt voor renteaftrek. Zo betalen oudere woningbezitters feitelijk twee hypotheken af op hetzelfde huis.

Woningmarkt

De Nederlandse Vereniging van Makelaars ook vraagtekens bij de uitvoering van het kabinetsplan. “Wie heeft er nou een ton vrij beschikbaar? Die groep is echt heel klein,” reageert Roeland Kimman namens makelaarsvereniging NVM. Om de woningmarkt uit het slop te trekken is volgens Kimman iets heel anders nodig: “De woningmarkt heeft meer baat bij rust en een aantrekkende markt, dan dit soort beperkte stimuleringsmaatregelen.”

Starters

Volgens woningmarktonderzoekers Frans Schilder en Johan Conijn zal het effect van de maatregel op de gehele woningmarkt minimaal zijn. Niet de starters (“Hun positie is best goed”), maar de miljoen huishoudens wier woningen onder water staan, vormen volgens Schilder en Conijn het probleem.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021