Excite

Profiteer van belastingvrij sparen

Belastingvrij sparen is aantrekkelijk; het levert immers meer op. Banksparen is een vorm van belastingvrij sparen. Banksparen kan onder meer gebruikt worden om je hypotheek af te lossen of om je pensioen aan te vullen. Zolang je je aan de geldende regels houdt, kun je maximaal profiteren van het belastingvoordeel.

Belangrijkste voorwaarden banksparen

Belastingvrij sparen kan in Nederland tot gemiddeld 21.000 euro per persoon. Daarna moet je vermogensrendementsheffing betalen; een belasting over een fictief rendement van 4 procent. Wil je meer sparen, bijvoorbeeld voor je pensioen of je hypotheek, dan is banksparen een veel betere optie.

De voorwaarden van belastingvrij sparen

Banksparen kent een aantal voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat de looptijd tenminste 15 jaar moet zijn. Wil je eerder een uitkering krijgen, dan moet je alsnog belasting betalen over het gespaarde bedrag. Als je vroegtijdig je hypotheek af wilt lossen en het bedrag daarvoor wilt gebruiken, moet je dus opletten wanneer je dat doet. Ook moet je bij banksparen vooraf aangeven wat je doel is. De rekening – en het saldo daarop – mag alleen gebruikt worden voor dat doel en is gedurende de looptijd geblokkeerd. Voor het uitkeren geldt ook een maximum: iedereen mag, per persoon, maximaal 151.000 euro belastingvrij uitgekeerd krijgen. Mocht dit niet voldoende zijn, informeer dan bij de bank naar de mogelijkheden. Soms kunnen zij bepaalde uitzonderingen maken of weten ze een andere manier om je geld zo voordelig mogelijk te beleggen of te investeren. Wil je niet sparen voor je hypotheek, maar voor een leuke pensioenuitkering? Dan kun je dit ook regelen via een pensioenverzekeraar.

Bank of oude sok?

Gezien de vele regels, kun je je afvragen of sparen in een oude sok niet veel aantrekkelijker is dan belastingvrij sparen. Het antwoord daarop is echter ook eenvoudig: nee. Een oude sok geeft je geen rente en de kans op diefstal of kwijtraken bestaat. Bovendien is het moeilijker om grote bedragen contant bij elkaar te sparen. Als je een aanzienlijk vermogen hebt kan het wel lonen om een financieel adviseur in de arm te nemen. Die kan er dan voor zorgen dat je op een zo voordelig mogelijke manier werkt met je geld.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021