Excite

Wat je moet weten over beleggen in grondstoffen

Beleggen in aandelen is in het verleden vrij riskant gebleken. Wil dat zeggen dat beleggen helemaal geen goed idee is? Dat valt wel mee. Er zijn ook veiligere manieren, zoals beleggen in grondstoffen. Je belegt dan niet in waardepapieren, maar bijvoorbeeld in goud of zilver. Het voordeel daarvan is dat het altijd een bepaalde waarde blijft houden.

Beleggen in grondstoffen is in opkomst

Beleggen in grondstoffen is de laatste tijd sterk in opkomt. De financiële crisis heeft ervoor gezorgd dat steeds minder mensen vertrouwen hebben in geld en waardepapieren; zij hebben liever iets tastbaars dat misschien niet snel in waarde vermeerdert, maar ook niet snel in waarde daalt. Bovendien is de kans groot dat juist grondstoffen nu wel in waarde stijgen, omdat de vraag hiernaar steeds sterker toeneemt.

Soft en hard commodities

Als je wilt beleggen in grondstoffen, dan heb je twee mogelijkheden: je kunt kiezen voor soft en hard commodities. Soft commodities zijn producten als graan, koffie, pinda's en tabak; er is een bepaalde activiteit voor nodig om ze te vergaren. De hard commodities zijn producten als olie, zilver en goud. Deze behouden altijd hun (of een hogere) waarde, omdat ze aan het begin van de productieprocessen staan. Ze zullen dus altijd noodzakelijk blijven en des te schaarser grondstoffen worden, des te hoger de waarde wordt.

Beleggen in grondstoffen

Maar hoe beleg je hier nu in? Voor goud en zilver is het vrij eenvoudig: je kunt het gewoon kopen. Maar dat is niet altijd praktisch. In die gevallen kun je beter beleggen in de bedrijven die gespecialiseerd zijn in het werken ermee, bijvoorbeeld een olieveld of een koffieplantage.

Rendement bij beleggen in grondstoffen

Het rendement dat je kunt krijgen bij beleggen in grondstoffen hangt natuurlijk van de tijd af. Wel is het een relatief zekere investering. Dat geldt zeker voor goud, dat over het algemeen gezien wordt als een goede investeringsmogelijkheid. Dit is dan ook de reden dat, ondanks de crisis, de goudprijs al jaren stijgt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021