Excite

Beleggen voor beginners

Beleggen kan behoorlijk ingewikkeld lijken. Zeker als je er nog helemaal niets van weet. Daarom is het handig om een cursus beleggen voor beginners te volgen. Of: dit artikel te lezen. Wij zetten de belangrijkste feiten rondom beleggen voor je op een rij en leggen de meest voorkomende termen uit.

Verschillende beleggingsvormen

Beleggen voor beginners begint bij de verschillende beleggingsvormen. Als je die kent, kun je pas echt zinvol beleggen. Het meest bekend zijn aandelen. Elk aandeel geeft je een stukje van een bedrijf in handen, daarmee heb je inspraak. Uiteraard is die inspraak pas doorslaggevend als je een meerderheidsaandeel hebt.

Beleggingsfonds

Een andere mogelijkheid is meedoen aan beleggingsfondsen. Een fonds belegt in effecten en als je belegt in een fonds, dan heb je recht op een deel van de resultaten. De instapkosten zijn vaak laag en de spreiding is breed. Dat maakt dat ook de risico's redelijk beperkt zijn.

Obligaties

Als je graag een redelijk veilige investering wilt doen, dan kun je beleggen in obligaties. De Nederlandse Staat geeft obligaties uit en geeft hierop een mooie rente. Er zit wel een risico aan verbonden: als de staat (of het bedrijf waarvan je obligaties hebt) failliet gaat, dan ben je je geld kwijt. Je leent het namelijk als het ware uit.

Warrants en opties

Tot slot kun je gaan voor warrants en opties. Een warrant is het recht om een aandeel tegen een bepaalde prijs te kopen. Dit recht is beperkt geldig. Een optie lijkt daarop, maar alleen betreft kopen en verkopen. Voor beide mogelijkheden geldt dat je er bovenop moet zitten om winst te kunnen maken.

Wat past bij jou?

Wil je echt actief gaan beleggen, dan is een cursus beleggen voor beginners onontbeerlijk. Je kunt echter ook beleggen via een fonds, een bank, een verzekeraar of een andere tussenpersoon. Je geeft dan aan wat je wel en niet wilt en op basis daarvan wordt je portefeuille beheerd. Denk er wel aan dat je zelf verantwoordelijk blijft voor je resultaten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021