Excite

Ga voor goud met je belegging!

Een belegging is een investering in een onderneming. Door een of meerdere aandelen te kopen in het bedrijf, deel je mee in de winst of het verlies van de onderneming. Bij een belegging staat het eindsaldo, anders dan bij banksparen, dus niet van tevoren vast, maar is daarentegen afhankelijk van de prestaties van de onderneming.

Voordat je aan het beleggen slaat

Een goede belegging kan je (veel) geld opleveren, dat staat buiten kijf. Maar omdat je met aandelen ook veel geld kan verliezen, is het raadzaam om alleen te beleggen met geld dat je - voor langere tijd - kan missen. Geleend geld valt hier hoe dan ook níet onder. Enkele aandachtspunten:

  • Beleg niet meer dan een derde van je vermogen. Het is belangrijk om hoe dan ook, altijd, wat cash achter de hand te houden.
  • Wed niet op één paard, maar spreid je investering uit over meerdere ondernemingen en/of fondsen. Het spreiden over verschillende branches, zoals vastgoed, levensmiddelen en banken, is hierbij een aanrader.
  • Doe je huiswerk goed. Lukraak investeren in een fonds of onderneming is niet verstandig. Zorg dat je op de hoogte bent van de belangrijkste ins en outs betreffende de onderneming.
  • Beleg voor de lange(re) termijn. Hoewel iedereen op korte termijn rijk wil worden, is het verstandig om realistisch te blijven.
  • Spreek met jezelf een limiet af en houd je daaraan. Bedenk op voorhand hoeveel geld je in aandelen wilt steken en wat het rendement is dat je voor ogen hebt.
  • Handel niet in paniek. Als je aandelenkoersen een keer naar beneden gaan, betekent dat niet dat het gehele bedrijf failliet dreigt te gaan. In paniek al je aandelen verkopen heeft dan ook geen enkele zin: het enige resultaat is dat je verlies lijdt.

Beleggen: zelf doen of laten doen?

Bedenk goed welke belegging je wilt hebben: ga je voor individuele ondernemingen, of voor een fonds? Een fonds is over het algemeen minder risicovol, maar daar staat tegenover dat ook het rendement vaak niet zo hoog is. Ook moet je de keuze maken tussen zelf beleggen en je beleggingen laten beheren. Je beleggingen laten beheren door een vermogensbeheerder brengt kosten met zich mee, maar daar staat tegenover dat je je zelf niet zo hoeft te verdiepen in de beurs.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021