Excite

Beleggen via een beleggingsfonds

Je hebt misschien al heel wat verhalen gehoord over mensen die goed verdiend hebben met beleggingen en nu wordt het tijd om zelf ook eens een kansje te wagen. Maar naast alle succesverhalen, doen ook de nodige horrorscenario's de ronde. Dit heeft je wat huiverig gemaakt. Misschien is een beleggingsfonds iets voor jou?

Wat is een beleggingsfonds?

Bij 'klassiek' beleggen koopt iedere belegger op zichzelf een of meerdere aandelen of obligaties. Een beleggingsfonds daarentegen werkt als een soort 'verzamelpunt voor beleggers': de beleggers stoppen hun geld in het fonds en de beheerder van het fonds koopt hiervoor vervolgens aandelen en/of obligaties.

Soorten beleggingsfondsen

Er zijn vele beleggingsfondsen op de financiële markt. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Aandelenfondsen
  • Mixfondsen
  • Vastgoedfondsen
  • Obligatiefondsen

Aandelenfondsen handelen in aandelen, vaak in een specifieke groep of sector. Aandelenfondsen die zich uitsluitend richten op aandelen in de energiesector, bijvoorbeeld. In plaats van het geld in één bedrijf te stoppen, wordt de inleg over verschillende bedrijven die met energie te maken hebben, verspreid.

Mixfondsen gaan nog een stapje verder en mixen investeringen in vastgoed, aandelen en obligaties. Hierdoor wordt het risico voor de beleggers nog verder verspreid. Nadeel is wel, dat er over het algemeen minder spectaculaire rendementen mee te behalen zijn, maar: de verliezen zijn vaak ook minder drastisch!

Vastgoedfondsen investeren in vastgoed en halen hun rendement uit verhuur en verkoopwinsten.

Obligatiefondsen tot slot kennen vaak een vast rendement op een vooraf vastgestelde einddatum. Zij halen hun rendement niet uit aandelen, maar uit obligaties. Er zijn ook beleggingsfondsen die zich speciaal richten op duurzame en/of maatschappelijk verantwoordelijke beleggingen.

Hoe weet je welk beleggingsfonds geschikt voor je is?

Dat is natuurlijk moeilijk te zeggen. Beleggen is misschien niet geheel en af koffiedik kijken, maar geheel voorspelbaar wordt het nooit. Bang om opgelicht te worden hoef je niet snel te zijn: wie in Nederland een beleggingsfonds wil beginnen, heeft toestemming nodig van de Autoriteit Financiële Markten. De AFM houdt vervolgens toezicht op het fonds en op de manager.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019