Excite

Ben je al klaar voor SEPA?

Wat is SEPA?

Steeds vaker komt de term SEPA voorbij als het gaat om betalingen. Maar ben jij al klaar voor SEPA? SEPA is een afkorting van Single Euro Payments Area. De regeling houdt in dat betaling binnen het SEPA gebied (de EU plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en Monaco) betalingen eenvoudiger en vooral eenduidiger worden. Gelukkig verandert er voor de meeste klanten van banken erg weinig.

Gevolgen SEPA

De Europese Commissie heeft SEPA ingesteld. Het gevolg is dat je als klant van een bank vanaf 1 februari 2014 in heel Europa op dezelfde manier betalingen doen en ontvangen. De gevolgen van SEPA zijn waarschijnlijk minimaal voor particuliere klanten van de bank. Ten eerste zijn er geen kostenverschillen meer voor het overboeken van geld naar een buitenlandse rekening. Ten tweede heb je maar één rekening nodig voor zowel binnen- als buitenlandse betalingen.

Veranderingen door SEPA

Bijna alle betaalproducten van financiële instellingen worden vervangen. Zo zullen acceptgiro’s een transformatie ondergaan en de voorwaarden van overschrijvingen worden binnen Europa gelijk getrokken. Deze drie veranderingen door SEPA zul je als klant merken:

  1. 1. Het rekeningnummer verandert in een zogenaamd IBAN-nummer. IBAN staat voor International Bank Account Number. Het rekeningnummer blijft grotendeels hetzelfde, er worden alleen letters toegevoegd van het bank en van het land waar je de rekening hebt lopen. Je IBAN is vaak nu al terug te vinden op rekeningafschriften.
  2. 2. De machtiging wordt een zogenaamd mandaat. Bedrijven en instanties die automatisch incasseren moeten opnieuw een machtiging opsturen, omdat de voorwaarden van de betaling veranderen. De nieuwe term daarvoor is mandaat. Waarschijnlijk ontvang je van de bank of uitkeringsinstantie een mandaatformulier met meer uitleg over de procedure.
  3. 3. Tenslotte verandert de termijn van de afschrijvingen. Wat de nieuwe termijnen zijn, wordt gemeld wanneer er voor het eerst premie of een andere betaling wordt afgeschreven.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021