Excite

Waar kun je een berekening van de hypotheeklasten maken?

De hypotheeklasten bestaan uit een bruto- en nettobedrag. Het brutobedrag is het bedrag dat je betaalt aan rente en eventueel aflossing. Ook eventuele verzekeringen zoals een overlijdensrisicoverzekering moeten bij de hypotheeklasten worden geteld. De hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar waardoor je een gedeelde van de belastingdienst terugkrijgt. Wanneer je dit fiscale voordeel van het brutobedrag afhaalt, dan krijg je het nettobedrag.

Berekening van de hypotheeklasten

Wanneer je een berekening van de hypotheeklasten wilt maken, dan zijn er een aantal gegevens die je bij de hand moet hebben. Allereerst zal er gevraagd worden naar je inkomen en dat van een eventuele partner. Dit is je bruto jaarbedrag. Ook kan er worden gevraagd naar andere fiscale aftrekposten. Wanneer je meerdere aftrekposten hebt, kan dit gevolgen hebben voor de berekening. Zijn er bepaalde verzekeringen die je bij je hypotheek hebt afgesloten, dan dien je dit bedrag ook op te geven.

Verder zijn er gegevens over je hypotheek en huis nodig. Wat is bijvoorbeeld de hoogte van de hypotheek en wat is de WOZ-waarde? Ook het soort hypotheek, de looptijd en de rente spelen een rol bij de berekening van de maandlasten. Veel mensen hebben een hypotheek die uit twee delen bestaat, zoals een spaarhypotheek en een aflossingsvrij gedeelte. Neem beide vormen mee om een juiste berekening te krijgen.

Online een berekening maken

De meeste sites waar je een berekening kunt maken, laten een globale berekening zien. Je kunt bijvoorbeeld een berekening maken op Berekenhet.nl. De gegevens die je moet invoeren spreken voor zich, maar de uitkomst is niet helemaal precies. Je krijgt echter wel een goede indruk van de hoogte van je hypotheeklasten.

Wil je liever een precieze berekening? Kijk dan eens op Hypotheekkater.nl. Er worden wat meer gegevens gevraagd dan bij bovenstaande site, maar de uitkomst van de berekening zal zeer nauwkeurig zijn.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021