Excite

Hoe kun je besparen op je energierekening?

Tips om te besparen op je energierekening zijn altijd en voor iedereen welkom. In elk gezin is energie immers de grote slokop van het huishoudbudget. Vooral tijdens de winterperiode kun je zelf zorgen dat je er warmpjes bijzit zonder je blauw te moeten betalen. Enkele eenvoudige tips voor het goede doel.

Besparen in de keuken

Hoezo besparen op je energierekening? Wist je dat de helft van de energiekosten die we betalen opgaan aan verwarming? Je betaalt dus een heel jaar voor warmte waarvan je maar de helft van het jaar geniet. Alle beetjes helpen.

 • Plaats je koelkast of diepvriezer minstens tien centimeter van de muur. Deze apparaten brengen zelf warmte voort en die moet weg kunnen. Om die reden hoort een koelkast niet naast een vaatwasser of magnetron te staan. Zij verspreiden warmte en daar is een koelkast niet blij mee.
 • Tijdig de koelkast en/of diepvriezer ontdooien helpt ook. Vorming van ijs tegen de wanden resulteert namelijk in koel- of vriesverlies.
 • Heb je warme etensresten die je wil bewaren tot de dag erop, laat ze dan eerst afkoelen. Zet pas daarna in de koelkast. Van diepvries naar koelkast: iets wat je wil laten ontdooien, leg je in de koelkast. Zo profiteert de een van de ander.
 • Sluiten de strips nog goed? Afsluitstrips verslijten waardoor de gekoelde lucht naar buiten fietst.
 • Koffie zetten. Gebruik een koffiezetapparaat niet om de koffie (uren) warm te houden. Een thermoskan is veel goedkoper!
 • Kook zoveel mogelijk met het deksel op de pan. Anders vliegt de warmte via de dampkap toch maar naar buiten. Maar het kan ook nog anders: in plaats van een deksel op de pot, zet er een tweede pan of kom op met water. De bovenste pan profiteert dan van de energie van de onderbuur.
 • Kijk of je vaatwasser een (voor)spoelprogramma heeft. Zo niet, spoel de afwas vooraf handmatig met koud water en houd de wastemperatuur zo laag mogelijk. Ideaal is een vaatwasser met Eco-stand. Stop de machine zo vol mogelijk en houd het filter schoon.

Besparen met wassen, drogen en strijken

 • Was met een volle trommel. Dat is zuiniger dan tweemaal met een halve trommel. Tegenwoordig wordt er overaal aangeraden om minder heet te wassen. Ten eerste omdat de wasmiddelen enorm zijn verbeterd. Ten tweede omdat je wasgoed niet meer echt supervuil is omwille van de betere hygiëne in onze maatschappij. Ook heeft men berekend dat wassen op 60 graden tweemaal zo veel energie kost als wassen op 40 graden.
 • Heb je er al eens aan gedacht om je wasgoed een extra centrifugeerbeurt te geven na het reguliere wasprogramma? Dat bespaart droogtijd nadien in droger of droogkast.
 • Ouderwets drogen aan de waslijn in de maanden dat het kan, vraagt wat extra moeite maar is helemaal gratis!
 • Strijk met stoom: dat gaat veel sneller en strijkt ook nog eens makkelijker.

Besparen op verwarming

 • Experimenteer eens of de verwarming niet een een graadje lager kan. Maak er een gewoonte van om één uur voor het slapen gaan de knop minder of uit te zetten.
 • Pak de verwarmingsleidingen in met isolatiemateriaal. Plak reflecterende folie achter radiatoren. Voorzie tochtige kieren, met name bij deuren en ramen, van tochtstrips.
 • Doe ’s avonds de overgordijnen dicht en laat ze dicht tot de volgende ochtend. Laat rolluiken naar beneden.

Besparen met computers

 • Ja, ook je computer of laptop kan een steentje bijdragen om energie te sparen. Begin met je screensaver! Nuttig maar wel een energievreter. Beter is om gewoon uit te loggen en het apparaat gewoon uit te schakelen.
 • Zit je adapter van je laptop gewoon op het lichtnet? Dan heb je onvermijdelijk sluipstroomverbruik. Gebruik een stekkerdoos met aan/uit-schakelaar. Overigens: een laptop is energiezuiniger dan een desktop PC.

Nieuw in 2015

Een blik in de toekomst: in 2015 is het de bedoeling dat de voorschotbetalingen verdwijnen. Ze worden vervangen door een maandelijkse 'real time' nota. Je betaalt dus elke maand voor datgene wat je de voorbije maand hebt verbruikt aan gas en stroom. Door de grote verschillen per maand wil men ons energiebewuster maken!

Elke euro is er een

Besparen op je energierekening is een kwestie van doen. Vaste gewoontes in het dagelijkse leven radicaal aan de kant schuiven, wil ook wel helpen. En zijn grote ingrepen zoals dak- en muurisolatie, dubbele of driedubbele ramen, rendementsketels en high tech warmtepompen niet eens de revue gepasseerd. Zuinig omspringen met energie begint eerst en vooral bij jezelf.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021