Excite

Bestellen en later betalen: een verkapte vorm van lenen

Niet alleen het sterk groeiend aantal webwinkels, maar ook heel wat supermarkten, elektronicaketens enzovoorts bieden de consument deze vorm van uitgestelde betaling aan. Op wat moet je letten bij zo'n uitgestelde betaling om later niet met nog grotere financiële problemen te worden geconfronteerd?

Nu bestellen, later betalen: steeds populairder

Nu bestellen, later betalen. Men biedt je dat niet zomaar aan. Handelaars doen hier uiteraard hun voordeel mee. Zo lokken ze extra cliënteel op een ogenblik dat ze met betalingsproblemen worden geconfronteerd en die men anders nooit over de vloer krijgt.

In een keer terug betalen

Bij zo'n uitgestelde betaling heb je de keuze uit twee verschillende manieren om het bestelde terug te betalen. Je kunt uiteraard het bedrag van je aankoop in een keer betalen of je kunt kiezen voor gespreide betalingen. Betaal je in één keer, dan wordt in principe geen rente, maar wél administratiekosten aangerekend. Hoe langer je wacht met terugbetalen, hoe hoger deze administratiekosten worden.

Gespreide terugbetaling met hoge rente

De meeste consumenten kiezen voor een gespreide betaling. Op die manier wordt je uitgestelde betaling omgezet in een doorlopend krediet. Aan deze kredietvorm is echter wel een hoge rente gekoppeld. Houd dat dus in gedachten.

Niet op tijd betaald?

Een uitgestelde betaling, zeker wanneer je deze gespreid betaalt, is een verkapte vorm van een persoonlijke lening. Lenen kost geld en wees er zeker van dat je tijdig kunt terugbetalen voordat je een beslissing neemt. Heb je het moeilijk om terug te betalen, dan zijn er gespecialiseerde kredietverstrekkers, die het aankoop rechtstreeks aan de verkoper terug betaald. Deze kredietverleners werken meestal nauw samen met de winkeliers. Het bedrag wordt uiteraard wel van je terug gevorderd. Gaat dat niet in één keer, dan kun je je schuld in termijnen aflossen. Je krijgt dan wel een hoge rente aangesmeerd.

Geef voorkeur aan doorlopend krediet

Kun je zo'n gespreide terugbetaling niet tijdig terug betalen, ga dan zéker niet in zee met zo'n gespecialiseerde kredietverlener. Een doorlopend krediet of zelfs een persoonlijke lening bij je vertrouwde bank is dan zelfs voordeliger.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021