Excite

Veilig online betalen met iDEAL

Het Nederlandse bedrijf Currence is eigenaar van iDEAL. iDEAL is de oplossing om veilig en snel geld van je bankrekening over te maken naar een begunstigde bij een aankoop via het internet. iDEAL is een woordspeling op 'deal' oftewel overeenkomst in het Engels, en de i van internet. Ook is 'ideal' het Engelse woord voor ideaal. En 'ideaal' is hoe Currence graag ziet hoe wij over betalen met iDEAL denken.

Hoe werkt een iDEAL betaling?

Currence heeft met iDEAL een programma ontwikkeld, waarbij toepassingen van online bankieren van de verschillende banken worden samengevoegd met de website van de begunstigde. De bankgegevens van die laatste zijn dan al bekend bij iDEAL.

Als consument koop je iets bij een webwinkel en geef je aan dat je wilt betalen via iDEAL. Je selecteert je eigen bank en automatisch wordt je doorgekoppeld naar het internetbankieren bij je eigen bank. Daar staat meteen de betaalopdracht in beeld, met de gegevens van de begunstigde erbij. Via de normale betaalmanier geef je toestemming tot afschrijving en de betaling wordt direct gedaan. Het grote voordeel is dat de ontvanger meteen het een bevestiging ontvangt, waardoor je minder lang op je bestelling hoeft te wachten dan bij een reguliere overschrijving.

Welke banken doen mee met iDEAL?

Je kunt alleen via iDEAL betalen als jouw bank deze toepassing ondersteunt. ABN AMRO, ASN Bank, Rabobank, SNS Bank, RegioBank, ING Bank, Friesland Bank, Triodos en Van Lanschot Bankiers kunnen allemaal betalingen via iDEAL doen. Voor de consument worden hiervoor geen extra kosten in rekening gebracht. Als je zelf een webshop hebt waarbij je iDEAL wilt aanbieden, dan kun je contact opnemen met ABN AMRO, ING Bank, Rabobank en Royal Bank of Scotland. Het is voor consumenten niet mogelijk om te betalen met iDEAL als de webshop daarvoor niet geregistreerd is.

Nadelen van iDEAL

Het grootste nadeel van iDEAL is de exclusiviteit. Je bank moet aangesloten zijn bij iDEAL. Mensen met een rekening bij een andere bank, of buitenlanders die in Nederland wonen, zijn uitgesloten van dit betaalmiddel. Er is ook weinig bescherming van de consument bij betalen met iDEAL. Als jouw product niet geleverd wordt, dan krijg je ook je geld niet zomaar terug. Dat is bijvoorbeeld wel het geval bij creditcard betalingen en Paypal.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019