Excite

Bezuinigen: tips om geld te besparen

Besparen op huishoudelijke uitgaven wordt steeds een alsmaar gangbaardere manier van sparen. 'Consuminderen' is langzaam een trend aan het worden, nu mensen zich realiseren dat meer niet altijd beter is. De vaste lasten worden toch vaak vergeten bij het bezuinigingsplan, maar ook in water, gas en elektra zit veel ruimte om geld te bezuinigen. Met deze tips houd je elke maand nog een beetje salaris over.

Energie besparen

Geld besparen op de energierekening kan het snelst door een goedkope leverancier te kiezen. Daarnaast kun je vaak grote bedragen besparen op energie door ingrepen in je huis. Denk aan het installeren van goede woningisolatie. Daarbij horen dubbele beglazing en een goede warmte-isolatie tussen de muren en onder de vloer. Vergeet behalve oplossingen voor isolatie ook niet om voldoende ventilatiemogelijkheden in je woning te houden. Frisse lucht is belangrijk voor de gezondheid en is bovendien makkelijker te verwarmen wanneer de cv aanstaat.

Besparen op elektra

Behalve een isolatie kun je ook bezuinigen met deze tips voor milieuvriendelijke apparatuur. In eerste instantie is het een investering waard om gloeilampen te vervangen door spaarlampen. Niet alleen bespaar je op elektriciteit, maar ook is de levensduur van spaarlampen veel langer dan van de traditionele gloeilamp. Let ook op sluipverbruikers van stroom. Achtergebleven opladers en apparatuur dat op stand-by staat verbruiken nog steeds stroom. Aanschaffen van stekkerdozen met een aan/uit knop is een goede besparingstip.

Besparen op water

Water besparen doe je natuurlijk door niet onnodig lang te douchen en een waterbesparende douchekop te installeren. Voor nieuwe badkamers is de douche-wtw (WarmteTerugWin) een nuttige besparingstip. Hiermee wordt warmte van wegspoelend water gebruikt om koud water op te warmen. Probeer ook de wasmachine alleen te draaien als hij helemaal vol zit en vervang je oude cv-ketel op tijd door een nieuwer en zuiniger model.

Besparen op andere huishoudelijke posten

Om te bezuinigen zijn tips voor je vaste lasten slechts één manier om geld te besparen. Huishoudelijke uitgaven kun je ook beperken door voornamelijk seizoensproducten te eten. Vries restjes altijd in en gooi geen eten weg. Met een restantje groente kun je de volgende dag bijvoorbeeld een salade maken of een lekkere pastasaus.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021