Excite

Verlaag je autokosten dankzij bijtelling

Sta jij ook wel eens te kijken van de hoge bijtellingskosten op verschillende auto's? Dan kom je misschien in de verleiding te denken dat een eigen auto goedkoper is. Dat kan zijn, maar is zeker niet altijd het geval. Sterker nog: als je slim kiest, kan een auto met bijtelling juist voordeliger uitpakken.

Wat zijn de regels voor bijtelling?

Wie een auto van de zaak heeft, moet hier bijtelling over betalen. De overheid ziet dat namelijk als extra salaris en dat betekent dat er gewoon belasting over betaald moet worden. Hoe hoog die belasting is, hangt af van een aantal factoren. Zo is de cataloguswaarde van belang, maar telt ook hoe zuinig de auto's zijn. En dat is precies het punt waar je geld kunt besparen.

Percentage bijtelling

Wie kiest voor een elektrische auto die geen CO2 uitstoot, hoeft namelijk geen cent bijtelling te betalen. Ook mensen die maar weinig privé rijden - denk aan minder dan 500 kilometer per jaar - hoeven geen bijtelling te betalen. In dat laatste geval moet je overigens wel aan kunnen tonen dat je inderdaad niet meer rijdt, bijvoorbeeld door een sluitende kilometerregistratie. Als een elektrische auto niet tot de mogelijkheden behoort, dan kun je ook een andere zuinige auto kiezen. Zuinige auto's vallen namelijk in de categorie van 14 procent of 20 procent, wat minder is dan de 25 procent die voor de meeste andere auto's geldt.

Bijtelling en leaseauto's

Als je een zuinige leaseauto rijdt, kun je bovendien overwegen om de auto na de leaseperiode over te nemen. Je weet dan precies wat je er aan hebt en je blijft lage kosten houden.

Andere voordelen van bijtelling

Een auto van de zaak betekent dat je niet in één keer een groot bedrag op hoeft te hoesten voor de aanschaf van de auto. Maar het heeft meer voordelen; in de meeste gevallen hoef je ook niet te betalen voor brandstof en onderhoudskosten; dit zit in je bijtelling. Deze kosten betaal je voor een eigen auto natuurlijk wel en kunnen na verloop van tijd behoorlijk oplopen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021