Excite

Zo kun je je bijtelling vaststellen

Wie een auto van de zaak rijdt, is vaak voordelig uit. Maar natuurlijk moet er wel bijtelling betaald worden. Hoeveel dat is hangt onder andere af van de auto. Hier lees je hoe de bijtelling vaststellen in zijn werk gaat en waar je op moet letten om zo voordelig mogelijk uit te zijn.

Bijtelling vaststellen: hoeveel ben je kwijt?

Je bijtelling vaststellen - het liefst nog voor je een bepaalde auto gaat rijden - is belangrijk, omdat dat het bedrag is dat je maandelijks moet betalen. Voor luxe en dure auto's kan de bijtelling flink oplopen en kan het zo maar zijn dat je flink inlevert op je salaris. Uiteraard is dat altijd nog goedkoper dan dezelfde auto privé rijden, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Bijtelling: de categorie

Om je bijtelling vast te stellen, moet je eerst weten om in welke bijtellingscategorie de auto valt. Zeer milieuvriendelijke auto's, zoals de Toyota Prius, vallen in de 0 procent categorie. Hiervoor hoeft helemaal geen bijtelling betaald te worden. Gewone zuinige auto's vallen in veel gevallen in de categorie van 14 procent. Dan bestaat er verder nog een categorie van 20 procent en een categorie van 25 procent. Slim kiezen loont dus.

Bijtelling berekenen

De bijtelling wordt berekend over de cataloguswaarde van de auto. Ook de accessoires tellen mee. De bijtelling is het bovengenoemde percentage van de cataloguswaarde van de auto. Dit bedrag tel je bij je loon op en daar betaal je belasting over. Betaal je zelf 42 procent loonbelasting, dan betaal je dat ook over je bijtelling. Betaal je minder of meer belasting, dan gaat het bedrag aan bijtelling ook naar beneden of naar boven.

Let op wijzigingen

Je bijtelling vaststellen is iets dat je eigenlijk elk naar even opnieuw moet doen. De regels rondom bijtellingen veranderen namelijk regelmatig. Ook een andere auto of meer of minder salaris kan van invloed zijn op de kosten die je maandelijks voor je leaseauto moet betalen. Houd hier rekening mee en voorkom onverwachte verrassingen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019