Excite

BKR wil grip op studieschuld

Bij het verstrekken van een hypotheek moet ook de hoogte van de studieschuld meegenomen worden. Daarom zouden alle studieschulden gemeld moeten worden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dat vindt algemeen directeur van BKR Peter van den Bosch. Van den Bosch maakt zich in het Financieele Dagblad grote zorgen over de oplopende schulden van studenten. Volgens hem zullen de schulden alleen maar hoger worden nu de basisbeurs wordt vervangen door een sociaal leenstelsel.

Studieschuld verzwijgen

Door studentenleningen te melden bij het BKR zouden in de toekomst geldproblemen kunnen worden voorkomen. Tegenwoordig kan een studieschuld makkelijk worden verzwegen, om zo aan een hoge hypotheek of lening te komen. Wanneer geldproblemen een rol gaan spelen kan de hypotheek een te zware financiële last worden. Een registratie van de schudieschuld zal bovendien een beter beeld geven van de financiele situatie van starters. Volgens van den Bosch kan de registratie al vanaf relatief kleine bedragen. "Ik vind dat ook de studentenleningen vanaf zeg 1500 euro bij ons bekend moeten zijn," zegt de algemeen directeur.

Noodklok

De studentenvakbond LSVb ziet het voorstel van het BKR als het luiden van de noodklok. "Door het systeem van studiefinanciering om te zetten in een sociaal leenstelsel, zijn de leningen van studenten ineens niet meer onschuldig. De studieschuld wordt voor veel afgestudeerden straks zo'n grote molensteen om hun nek dat ze geen hypotheek meer kunnen krijgen."

Voorwaarden studielening

Het ministerie van Onderwijs laat weten dat een registratie van de studieschuld niet nodig is, omdat een studielening bijzondere voorwaarden heeft. "Een studielening hoeft pas te worden afgelost als iemand na afronding van zijn studie genoeg verdient, terwijl andere schulden direct moeten worden afbetaald," meldt een woordvoerster.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021