Excite

Boekhouden voor beginners

Veel mensen hebben een hekel aan boekhouden. Dat komt niet omdat ze het niet willen doen of niet kunnen doen, maar omdat ze er te weinig vanaf weten. En dan kan boekhouden best lastig zijn. Maar als je je er wat in verdiept, zul je al snel merken dat het heel erg meevalt en zelfs leuk is.

Wat is boekhouden?

Boekhouden is het vastleggen van financiële 'feiten'. Dit kun je voor jezelf doen, maar ook bijvoorbeeld voor een bedrijf. De kern van boekhouden draait om het kloppend maken en houden van inkomsten, uitgaven en saldi. Als je 100 euro hebt en je geeft 30 euro uit, dan zou je nog 70 euro over moeten hebben. Geef je die 30 euro uit, maar heb je er geen bonnetje van en schrijft de aankoop niet op, dan is de kans groot dat je ineens een gat in je boekhouding hebt. Dan wordt het ingewikkeld; één aankoop die je vergeten bent te noteren is nog wel te overzien, maar als het gaat om meerdere aankopen verspreid over het hele jaar, dan wordt het ineens een stuk lastiger.

Waarom boekhouden?

Waarom zou je eigenlijk een boekhouding bijhouden? De belangrijkste motivatie zou moeten zijn dat je inzicht krijgt in je inkomsten en uitgaven. En als je een bedrijf hebt: inzicht in hoe goed het met je bedrijf gaat. Maar als dat niet motiverend genoeg is, dan kun je ook een boekhouding bijhouden omdat de overheid dat simpelweg verplicht heeft gesteld. Voor bedrijven, maar ook particulieren moeten tenminste een basisboekhouding hebben, die ze gedurende vijf jaar moeten bewaren. In die periode kan de Belastingdienst je komen controleren.

Boekhouden in Excel

Als particulier kun je een boekhouding eenvoudig bijhouden in Excel. Noteer daar inkomsten en uitgaven, vergelijk ze met je bankafschriften en bonnetjes en zorg ervoor dat je onderaan de streep op een bedrag uitkomt dat gelijk is aan je spaarsaldo of schuld. Als je maandelijks de tijd voor boekhouden neemt, dan ben je er hooguit een uurtje voor kwijt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020