Excite

Een boete voor het vervroegd aflossen van je hypotheek?

Wie voor het verstrijken van de looptijd een hypotheek geheel of gedeeltelijk aflost, kan een boeterente tegemoet zien. Wanneer is dit verstandig? Wat zijn hiervoor de regels? Kun je de boete voor vervroegd aflossen van je hypotheek ontlopen? In ieder geval loont het misschien de zaken eens op een rij te zetten en dat kan in deze economisch moeilijke tijden best eens lonen.

Het wat en hoe van vervroegd aflossen

De rente staat momenteel laag om een huis kopen nog een beetje aantrekkelijk te maken. Wie zijn huis al een tijdje heeft en tegen een hogere rente de hypotheek heeft afgesloten doet er verstandig aan eens te kijken of vervroegd aflossen mogelijk is. Meestal moet je dan een boete voor het vervroegd aflossen van je hypotheek betalen, maar toch kan het je veel geld schelen.

Geen boete voor het vervroegd aflossen van je hypotheek?

Vaak berekenen banken geen boete voor vervroegd aflossen bij de volgende situaties:

  • aan het einde van een rentevastperiode, dus als je contract afloopt
  • bij verkoop van de woning
  • bij executieverkoop van de woning
  • als je woning door een ongeluk of brand onbewoonbaar wordt
  • bij een uitkering van een overlijdensrisicoverzekering
  • als de dagrente hoger is dan de contractrente

De berekening

In hypotheektaal is de boete die je betaalt voor vervroegd aflossen de contante waarde van het renteverschil. Het betekent dat het verschil tussen de afgesproken rente en de huidige dagrente over de periode die je nog moet betalen wordt berekend. Veel makkelijker kun je dat op internet doen. Als je een adviseur in de hand neemt, is het ook makkelijker, maar vraag vooraf wat hij er voor vraagt. Vaak kan je ook gewoon een offerte vragen bij je huidige hypotheekverstrekker.

Wanneer toch je hypotheek vervroegd aflossen?

Als je vlak voor het aflopen van je termijn bent, kun je beter het aanbod van je bank afwachten. Moet je nog een hele lange periode dan wordt de boeterente hoog. Het meest ideale moment is als je nog een paar jaar moet. Je nieuwe hypotheek wordt lager, de rente is lager en je boete niet al te hoog.

Reken goed als je vervroegd wilt aflossen

De boete voor het vervroegd aflossen van je hypotheek kan best eens oplopen. In dat geval is vervroegd aflossen niet verstandig. Als je maandlasten echter zo afnemen dat het bedrag dat je bespaart groter is dan het de boete dan is het oversluiten van je hypotheek zeker aan te bevelen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020