Excite

Wat je moet weten over de btw verhoging

Per 1 oktober 2012 is de btw verhoging van 19 naar 21 procent ingegaan. Dit betekent dat op veel diensten en goederen nu 21 procent betaald moet worden. Het geldt niet voor alles; veel boodschappen vallen bijvoorbeeld in de categorie waarover 6 procent betaald moet worden. Dat tarief blijft gelijk.

Voor wie geldt het?

Het algemene tarief voor de btw geldt voor iedereen. De verhoging dus ook. Voor alle diensten die geleverd worden en producten die verkocht worden na 1 oktober 2012, dienen allemaal tegen het nieuwe tarief belast te worden. Als de diensten of goederen voor 1 oktober 2012 geleverd zijn, dan moeten ze nog gefactureerd worden tegen 19 procent. Het maakt daarvoor niet uit of ze na of voor 30 september gefactureerd zijn. Andersom is het iets lastiger; als voor 1 oktober gefactureerd wordt, maar pas daarna geleverd, dan mag meteen de 21 procent btw in rekening worden gebracht.

6 procent btw

Er zijn ook verschillende zaken waarop een lager btw tarief geldt. Dit tarief is 6 procent. Dit geldt onder meer voor boeken, dagbladen, weekbladen en andere tijdschriften die tenminste drie keer per jaar worden uitgebracht. Ook schoolboeken en brochures vallen onder het 6 procent tarief. Andere zaken die hieronder vallen zijn voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen en hulpmiddelen, kunst, verzamelobjecten en antiek en gas en minerale olie voor de tuinbouw.

Voor brandstof voor je auto betaal je dus wel weer gewoon 21 procent btw. Overigens zijn er altijd bepaalde uitzonderingen; tabak en alcoholische dranken vallen niet onder het 6 procent tarief. Daarvoor geldt een btw tarief van 21 procent.

Geen btw betalen

Er is nog een categorie die geen last heeft van de btw verhoging: de categorie waarop helemaal geen btw wordt geheven. Dat kan gaan om exportgoederen, maar ook om diensten als internationaal personenvervoer, journalistieke diensten of diensten die te maken hebben met import. Laat je hierover goed informeren door de Belastingdienst, om fouten te voorkomen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021