Excite

Btw: wat is het en hoe werkt het?

Op diensten en goederen heft de Belastingdienst btw of omzetbelasting. Btw is de afkorting van 'belasting over de toegevoegde waarde'. Het staat voor de verwachte toegevoegde waarde die tijdens het productie- en distributieproces worden toegevoegd aan het product. Uiteindelijk betaal je als koper het aandeel btw in de prijs; niet de producenten.

Btw werking

Het idee van btw is dat producten en distributeurs de prijs van een product verhogen met btw. Als het product af is moet de producent het toegevoegde bedrag afdragen aan de staat. Door deze constructie lijkt het alsof de producent Omzetbelasting betaalt, maar in werkelijkheid wordt de btw altijd doorberekend aan de consument. Btw is een belasting die bestaat sinds 1969 vanwege de Europese wetgever.

Btw tarieven

Het algemene btw tarief is het hoge tarief. Dit staat op 19 procent, maar vanaf 1 januari 2013 zal het tarief worden verhoogd naar 21 procent. Het lage btw-tarief is 6 procent en geldt voor etenswaren en sommige diensten, zoals podiumkunst. In sommige gevallen betaal je geen btw. Kijk hiervoor op de website van de Belastingdienst.

Btw berekenen

Als ondernemer kun je de btw doorrekenen aan je klanten. Het bedrag van de btw is afhankelijk van het type product, maar ook of het om een product of een dienst gaat. Soms heb je een combinatie van de twee. Je kunt dan meerdere btw-tarieven heffen op één rekening. Ook over de bijkomende kosten moet btw worden betaald. De Belastingdienst heeft verschillende rekenvoorbeelden om gecompliceerde btw-berekeningen inzichtelijk te maken. Als je als ondernemer btw ontvangt van je klanten, dan moet dit in de administratie terug te zien zijn. Het bedrag moet uiteindelijk worden afgedragen aan de Belastingdienst. Afhankelijk van de omzet is dit per maand, per kwartaal of per jaar.

Btw-nummer controleren

Een manier om uit te zoeken of je zakenpartner te vertrouwen is, is om het btw-nummer te controleren. Vraag hiervoor het nummer op bij je zakenpartner. Het btw-nummer controleren kan niet bij de Belastingdienst. Ga hiervoor naar de website van de Europese Commissie. Hier is ook te zien op welk adres het bedrijf van je zakenpartner staat geregistreerd. Het btw-nummer van een Nederlandse ondernemer bestaat uit 14 tekens en begint met NL, gevolgd door 9 cijfers en 3 tekens.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021