Excite

Burgers starten nieuwe bank

In Apeldoorn is deze week een bijzonder initiatief van start gegaan. Een groep burgers wil onder de naam De Financiële Coöperatie een coöperatieve bank beginnen. Ze zijn gedesillusioneerd door de huidige moraal van het bankwezen. De nieuwe bank is momenteel nog op zoek naar voldoende leden.

Bonuscultuur

De onvrede komt vooral voort uit de heersende bonuscultuur bij banken. Door leden een stem te geven als mede-eigenaar van de bank, hopen de burgers de inspraak van de gewone man op de beleid van de bank, en daarmee de besteding van zijn of haar geld te vergroten. Lid ben je al bij een inleg van twintig euro.

Initiatiefnemer

De belangrijkste initiatiefnemer van De Financiële Coöperatie is de 45-jarige assurantieadviseur Jan Brink uit Apeldoorn. Hij werkt al sinds 1989 in de financiële sector en heeft veel samengewerkt met banken. “Ik heb de afgelopen 24 jaar de cultuur in de financiële wereld zien veranderen. Financiële producten zijn steeds ingewikkelder geworden, voor gewone mensen niet meer te begrijpen. Veel producten dienen niet het belang van de klant, maar dat van de bank. Bij banken draait alles om verkooptargets en om zo veel mogelijk winst maken. Desnoods over de rug van de klant.”

Geen winstoogmerk

Het doel van de bank is duidelijk: “Wij willen consumenten een goed alternatief bieden. Een bank die eenvoudige en nuttige producten verkoopt, die geen winstoogmerk heeft en waar de bestuurders geen bonussen ontvangen. Een coöperatie is daarvoor de beste vorm, want dan moet het bestuur belangrijke beslissingen aan de leden voorleggen. Bij onze bank zal de macht bij de klanten liggen,” vertelt Brink in De Volkskrant.

Tienduizend leden

Binnen een half jaar moet de bank minstens tienduizend leden tellen, om de opstartkosten van de bank te dekken. Omdat een soortgelijk initiatief onder de naam NewB in België veel succes heeft, hoopt Jan Brink dat ook in Nederland de coöperatieve ban van de grond komt.

Weinig financiële kennis

Grootste nadeel is dat er onder de initiatiefnemers en bestuurders van De Financiële Coöperatie maar weinig financiële kennis aanwezig is. Alle expertise voor de oprichting van de bank, en het regelen van de bankvergunning zal dus moeten worden ingehuurd. Jan Brink is er al mee bezig, zo vertelt hij De Volkskrant: “Ik heb al wat namen in gedachten, maar die kan ik nog niet noemen. Het moeten in elk geval mensen zijn die willen breken met de oude bankencultuur. Er zijn gelukkig genoeg ervaren bankiers die daar net als wij meer dan genoeg van hebben.”

Bekijk hier een video over de De Financiële Coöperatie.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021