Excite

Een cascoverzekering: wat is dat?

Wanneer je een auto hebt, ben je wettelijk verplicht deze te verzekeren. Je kan er voor kiezen om alleen een WA-verzekering af te sluiten, waarmee schade aan anderen gedekt is. Deze manier van verzekeren is veelal de goedkoopste. Maar je kan natuurlijk ook besluiten om een cascoverzekering af te sluiten.

Wat is een cascoverzekering?

Wanneer je een cascoverzekering afsluit, ben je niet alleen gedekt tegen schade die je veroorzaakt aan derden, maar ook tegen schade die je veroorzaakt aan je eigen auto. Deze schade kan door jouzelf veroorzaakt zijn, bijvoorbeeld door tegen een paaltje of lantaarnpaal te rijden, maar ook door - zoals ze dat in verzekeringsland noemen - 'van buiten komend onheil'. Wil je een cascoverzekering afsluiten, dan heb je de keuze tussen twee mogelijkheden.

Volledig cascoverzekering

Een volledige cascoverzekering wordt ook wel een all risk-verzekering genoemd. Deze vorm van verzekeren is de duurste, maar je bent wel gedekt tegen vrijwel alle vormen van schade aan je eigen auto. De verzekering keert uit in geval van schade door botsen, slippen, omslaan, in het water belanden, van de weg af raken, overstekend wild aanrijden, brand, blikseminslag, storm, diefstal, en schade veroorzaakt door hagelstenen. Ziet je auto er na een fikse hagelbui dus uit als een poffertjespan, dan hoef je je bij een all risk-verzekering geen zorgen te maken!

Beperkt cascoverzekering

Een beperkt cascoverzekering is iets minder uitgebreid, maar nog altijd uitgebreider dan een WA-verzekering. Een beperkt cascoverzekering keert uit wanneer er schade is ontstaan door botsing met overstekend wild, brand, diefstal, hagelbuien, storm en verontreiniging van de bekleding doordat je een gewonde hebt vervoerd. Schade door 'overstekende paaltjes' is dus niet gedekt.

Beperkingen cascoverzekering

Ook een cascoverzekering kent beperkingen, zelfs een volledig cascoverzekering. Zo zal schade niet vergoed worden wanneer deze is veroorzaakt door iemand die niet bevoegd was om te rijden, de bestuurder onder invloed was van drugs of van een buitensporige hoeveelheid alcohol, of wanneer de schade is veroorzaakt door rampen zoals een oorlog, een aardbeving, een opstand of een kernramp. Maar wanneer je in dergelijke situaties verkeert, is je auto waarschijnlijk niet je eerste zorg.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021