Excite

Claim tegen Philips?

De Consumentenbond overweegt een schadeclaim tegen onder anderen Philips, LG Electronics, Samsung en vier andere elektronicabedrijven die verboden prijsafspraken hadden over televisie- en computeronderdelen. Dat maakte de bond vandaag bekend in het Financieele Dagblad. Op 5 december werd bekend dat de elektronicabedrijven afspraken hadden gemaakt over de verdeling van de markt.

Bonnetjes

De Consumentenbond denkt dat een schadeclaim mogelijk is, omdat aan de hand van bonnetjes en garantiebewijzen aangetoond kan worden dat mensen de elektronica voor een te hoge prijs hebben aangeschaft. Een woordvoerder zegt in de krant: “Een tv kopen is toch iets anders dan garnalen of bier. Mensen weten echt nog wel of ze een tv hebben gekocht een paar jaar geleden.”

Probleem

Over het succes van zo’n schadeclaim valt nog te twisten, ze geeft de bond aan. Een claim namens alle leden van de bond kan namelijk niet in Nederland. De Consumentenbond kan wel een ‘verklaring van recht’ halen. De consumenten moeten dan zelf de schadeprocedure afhandelen. Een ander probleem is dat het geen directe schade aan de klanten betreft. Zij hebben immers hun televisies gewoon gekregen.

Boete

De Europese Commissie gaf 6 december een boete van 1,47 miljard euro aan de zeven bedrijven. Nog nooit eerder werd er zo’n hoog bedrag geëist in een kartelzaak. De zeven betrokken bedrijven maakten prijsafspraken, verdeelden de klanten onder elkaar en beperkten hun productie waardoor de prijs hoog werd gehouden. Philips kreeg van alle bedrijven de hoogste boete. Het Nederlandse bedrijf ontkent de zaken niet, maar gaat wel bezwaar maken tegen de “buitenproportioneel en onrechtvaardig” hoge boete.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021