Excite

Consument zit liever niet aan spaargeld

  • © Getty Images
Consumenten zitten liever niet aan hun spaargeld, zo blijkt uit een rapport dat het Nibud vrijdag publiceerde. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting hebben mensen liever het veilige gevoel van geld achter de hand hebben, dan dat ze rationele beslissingen nemen over geld en bijvoorbeeld iets doen met hun spaargeld, omdat dat eigenlijk goedkoper is.

Een mooi voorbeeld hiervan is het afbetalen van de studieschuld. Veel mensen hebben én een studieschuld én spaargeld. Toch gebruiken ze dat spaargeld dan niet om de studieschuld af te lossen. Ook staan mensen liever even rood dan dat ze geld van hun spaarrekening halen om te voorkomen dat ze in de min komen te staan.

Financieel gezien is dit natuurlijk niet altijd even slim, want geld lenen kost geld. Over een studieschuld wordt rente geheven en voor roodstand geldt hetzelfde. Het is dan slimmer om spaargeld te gebruiken en vervolgens opnieuw te sparen, in plaats van de maandelijkse aflossing te betalen. Het Nibud adviseert mensen dan ook om hun spaargeld aan te spreken en daarna gewoon weer verder te sparen.

Uit het onderzoek, dat het Nibud uit liet voeren ter ere van het 35-jarige jubileumcongres op vrijdag, blijkt ook dat mensen bij het maken van financiële keuzes erg sterk beïnvloed worden door psychologische processen. Het zou verstandig zijn als beleidsmakers en schuldhulpverleners daar meer rekening mee houden, zo meent het Nibud.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021