Excite

Consumenten geven weer meer uit

  • © Getty Images
Consumenten geven weer meer geld uit, zo blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek, het CBS. In maart hebben consumenten 1,9 procent meer uitgegeven aan goederen en diensten, in vergelijking met een maand eerder. Het vertrouwen van de consument neemt ook toe. Mensen gaven vooral meer geld uit aan gas, huishoudelijke apparatuur en woninginrichting.

Ook in de afgelopen drie maanden namen de consumentenbestedingen toe. In januari en februari waren stijgingen te zien van respectievelijk 1,8 en 2 procent. De toename in de categorie energie - waaronder gas valt - is waarschijnlijk vooral te danken aan het feit dat maart een relatief koude maand was. Deze categorie nam hierdoor met 7,8 procent toe.

Het consumentenvertrouwen nam over het geheel genomen licht toe. Dat ligt inmiddels net een beetje boven het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar. CBS denkt dat die toename vooral te danken is aan de hogere koopbereidheid van consumenten. In april 2000 werd het hoogste punt van het consumentenvertrouwen bereikt. Het dieptepunt werd vastgesteld in februari 2013.

Opvallend is dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in het algemeen deze maand - dus mei - juist onverwacht sterk gedaald is. Dit bleek weer uit cijfers die de Europese Commissie donderdagmiddag publiceerde. De graadmeter waarmee dit vertrouwen gemeten wordt, zakte naar de min 5,5, een daling van 0,9. Economen dachten dat dit getal hooguit van min 4,6 naar min 4,8 zou dalen. Over het geheel genomen zijn consumenten in de eurolanden echter nog steeds positiever dan het langjarige gemiddelde.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021