Excite

Een consumentenkrediet?

Banken, winkelketens en honderden tussenpersonen zijn bezig met het verkopen van consumentenkredieten. Op zich is een consumentenkrediet geschikt voor de dure aankopen als televisies, wasmachines en dergelijke. Op zich is er niets op tegen om zo’n krediet af te sluiten, maar er zijn veel soorten en minstens net zoveel valkuilen.

De verschillende consumentenkredieten

Voor je een de lening aangaat, heb je natuurlijk nagedacht over de noodzaak van de aankoop. Let er wel op dat je bij de ene vorm aanzienlijk meer rente betaalt dan bij de andere. Zo is een consumentenkrediet bij een bank aanzienlijk goedkoper dan bij een postorderbedrijf. We noemen de vier meest voorkomende kredietvormen.

Krediet op afbetaling

Krediet op afbetaling is de oervorm. Je leent bij een bank geld en dat betaal je in maandelijkse termijnen terug. Hierbij bouw je ook je geleende bedrag weer op. In je terugbetaling zit rente en aflossing. Je mag over je uitstaande bedrag steeds beschikken.

Kopen op afbetaling

Kopen op afbetaling is vergelijkbaar, maar nu koop je er een apparaat voor. Het bedrijf waar je het koopt schiet het bedrag voor en je betaalt het met rente terug. Veel elektronicawinkels gebruiken dit systeem.

Leasen

Bij leasen leen je geen geldbedrag, maar huur je een roerend goed, meestal een auto. Je betaalt een aankoopbedrag. Je spreekt een termijn af voor het overige bedrag en betaalt maandelijks je leasebedrag. Aan het eind van de overeenkomst heb je dan vaak de mogelijkheid de auto tegen een restbedrag te kopen.

Kredietopening

De laatste vorm die momenteel opgang doet is de kredietopening. Veel grote winkelketens en postorderbedrijven maken er gebruik van. Je krijgt de beschikking over een bepaald bedrag en betaalt daarover de rente terug. Aan het eind van de afgesproken periode betaal je het openstaande bedrag weer terug.

Kredieten worden ook vaak aangeboden door tussenpersonen. Vroeger verdienden die per lening die ze bij een bepaalde bank aanboden een percentage, maar dat mag niet meer. Tegenwoordig verdienen ze aan de verzekeringen die ze je erbij laten afsluiten. Dat bedrag kan best oplopen. Vraag dus vooraf wat de tussenpersoon rekent.

Denk goed na voor je een consumentenkrediet afsluit

Voordat je een handtekening zet onder je consumentenkrediet moet je eerst gaan rekenen. Stel jezelf de volgende vragen: ten eerste wat is mijn maandbedrag? Ten tweede hoe lang moet ik betalen? En welk deel is rente en welk aflossing? Vraag ook hoe het zit met extra aflossingen. Kijk ook niet naar één maatschappij of één krediet. Vergelijk ook de kredietvormen onderling. De rente bij banken is vaak een stuk aantrekkelijker dan die van postorderbedrijven.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021