Excite

Controle op je geld: rood staan opzeggen

Veel banken bieden bij hun betaalrekening extra krediet aan, maar rood staan kun je opzeggen. Hoe handig wat extra geld ook kan zijn, het is met rood staan vaak moeilijk om grip te houden op je uitgaven. Zeker als je niet regelmatig je saldo controleert. Rood staan opzeggen is daarom een goede optie voor mensen die zichzelf te vaak betrappen op net iets meer geld uitgeven dan eigenlijk op de rekening staat.

Wat kost rood staan?

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken is rood staan niet gratis. Sterker nog, je betaalt vaak tussen de 8 procent en 15 procent rente. De hoogte van de rente is afhankelijk van de bank en soms ook van het bedrag dat je rood staat. Rood staan kun je eigenlijk vergelijken met een korte lening. Je betaalt altijd meer dan het bedrag wat je kunt besteden. Rood staan kost zelfs zoveel, dat het beter is om een backup spaarrekening te houden, waar van je automatisch geld laat overboeken als je saldo de nul heeft bereikt.

Maximaal bedrag rood staan

Krediet aanvragen kan via de bank waar je een betaalrekening hebt. Vaak geldt hetzelfde proces als bij het aanvragen van een lening: je zult papieren moeten overleggen waaruit blijkt dat je voldoende inkomen of vermogen hebt om rood te staan. Meestal geldt een maxiumum bedrag van één maandsalaris. In veel gevallen is er ook een minimaal bedrag van een paar honderd euro. Rood staan opzeggen gaat via een ander proces.

Rood staan opzeggen

Rood staan kan geregistreerd worden als een persoonlijke schuld bij het BKR. Duurt het rood staan te lang? Dan krijg je een negatieve notering bij het BKR. Daarom moet je in veel gevallen rood staan opzeggen via een formulier, anders kan de bank de machtiging niet intrekken. Heb je een positief saldo? Dan kun je soms ook telefonisch rood staan opzeggen. Controleer de situatie bij jou bank en hou rekening met een doorlooptijd. Pas dus goed op met je uitgaven totdat je zeker bent dat rood staan niet meer mogelijk is.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021