Excite

Help, mijn creditcard is gestolen!

Een creditcard is een populair en vooral ook handig betaalmiddel. In vroeger tijden waren ze vooral voorbehouden aan de rijkeren onder ons, maar tegenwoordig is jong en oud voorzien van creditcard. Gemakkelijk om even mee te betalen in een restaurant, bij een tolpoortje of bij het shoppen via internet. Maar wat als je creditcard gestolen wordt?

Wat kan je allemaal met een (gestolen) creditcard?

Juist omdat hij voor zoveel zaken gebruikt kan worden, moet je er snel bij zijn als je creditcard gestolen wordt. Met een creditcard kan je op drie manieren betalen:

  • Door een handtekening te plaatsen
  • Door een pincode in te toetsen
  • Bij betalingen via internet: intoetsen van naam, creditcardnummer en veiligheidscode

Omdat er met betalingen via de handtekening steeds meer gefraudeerd werd, vragen steeds meer winkeliers om ook de pincode van de creditcard in te toetsen. Hoewel je niet de eerste (en ook niet de laatste) zal zijn die er dan ineens achterkomt dat de code te zijn vergeten - omdat je de creditcard over het algemeen niet dagelijks gebruikt - geeft dit natuurlijk wel een extra bescherming tegen creditcardfraude.

Risicovolle betalingen met een creditcard

Risicovoller betalingen zijn die, waarbij je geen pincode en ook geen handtekening nodig hebt. Bij een tolpoortje bijvoorbeeld is het afdoende om je creditcard in de daartoe bestemde opening te steken. Check of de kaart nog geldig is en.. rijden maar.

Ook betalingen via internet zijn makkelijk, wanneer je eenmaal iemands creditcard in handen hebt. De naam, het pasnummer, de datum tot wanneer deze geldig is en de veiligheidscode heb je immers allemaal bij de hand: deze staan vermeld op de pas!

Bij diefstal van je kaart

Als je creditcard gestolen (of vermist) is, is het belangrijk om deze zo spoedig mogelijk te laten blokkeren. Hiervoor zijn speciale noodnummers, die helaas allemaal per creditcardmaatschappij verschillend zijn. Welk noodnummer voor jouw maatschappij geldt, staat vermeld op je creditcard. Daar heb je dus niet zo veel aan, wanneer hij eenmaal weg is. Schrijf of sla dit nummer dus ergens op. Als je kaart eenmaal geblokkeerd is door de creditcardmaatschappij, kan de dief er niets meer mee. Wel zal je nog aangifte moeten doen bij de politie.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020