Excite

Creditcard in België: nu kopen, straks betalen

Creditcard in België

De consument die met een creditcard wil gaan betalen, heeft dus de keuze uit Visa of Mastercard. Het verschil tussen beide betaalkaarten is nagenoeg nihil. Ze worden praktisch overal aanvaard als betaalmiddel. Wat niet hetzelfde is, zijn de kosten die bij een creditkaart komen kijken. Die variëren van bank tot bank.

Jaarlijkse kosten

De goedkoopste creditcard heb je voor €20 per jaar. De duurste kost tot €50 per jaar. Dit verschil is afhankelijk van het type kaart dat je wenst. De naamgeving spreekt voor zichzelf: classic, goud/gold, platina, titanium, enzovoorts. Op elke creditcard zit een limiet. Dit is de maximale bestedingsruimte die je hebt. Ook deze grens is afhankelijk van het type kaart. De bank zal bij het bepalen van het type kaart die je mag gaan gebruiken, uiteraard informeren naar je maandelijks inkomen. Althans, voor zover ze dat al niet kennen!

JKP = Jaarlijks KostenPercentage

Deze rentevoet is altijd van belang voor het geval je gespreid wilt gaan betalen. De meeste kredietkaarten bieden deze mogelijkheid aan. Het maximum JKP wordt door de wet bepaald. Het kan twee keer per jaar wijzigen: in mei en in november. Een voorbeeld: op dit ogenblik is het JKP vanaf €1250 tot €5000 maximum 13%. Dit is de maximale rente die banken mogen vragen. Wil je het JKP weten bij jouw bank informeer dan rechtstreeks in het kantoor. Het is nogal ingewikkelde materie en de uitleg die je op internet en vergelijkingssites vindt, is niet altijd correct.

Hoezo rente bij betaling met een creditcard?

Als je elke maand bij de afrekening netjes je openstaand saldo van je creditcard betaalt, hoef je nooit rente te betalen. Eigenlijk hoef je daarvoor zelfs niets te doen: de bank schrijft de verschuldigde som automatisch van je lopende rekening af. Dat staat in het contract van elke creditcard. Heb je niet genoeg geld ter beschikking om het bedrag in één keer te voldoen, dan kun je met de bank overeenkomen om 'gespreid terug te betalen'. Je betaalt dan intrest, het JKP, op de nog openstaande som. Bedenk altijd: geld lenen, kost geld!

Opzeggen?

Wil je niet langer gebruik maken van je creditcard dan moet je je bank minimaal twee maanden voor einddatum van de geldigheid van je kaart berichten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020