Excite

De deurwaarder, wat nu?

Als je een rekening niet betaalt, krijg je meestal eerst een stapeltje aanmaningen van het bedrijf of de instantie waar je nog aan moet betalen. Als je daarop niet reageert, kun je te maken krijgen met een incassobureau. Ook die zal aanmaningen sturen. De schuld wordt dan verhoogd met extra kosten die het incassobureau in rekening brengt.

Kun of je wil je nog steeds niet betalen, dan kan het incassobureau via de rechter een deurwaarder inschakelen om je te dwingen om te betalen. Een deurwaarder heeft meer mogelijkheden dan een incassobureau. Een deurwaarder kan bijvoorbeeld een dagvaarding uitbrengen waarin staat dat je voor de kantonrechter moet verschijnen, en wat voor eisen de schuldeiser stelt.

Als je het eens bent met wat er in de dagvaarding staat, dan kun je beter alsnog betalen bij de deurwaarder. Zo voorkom je namelijk dat je ook de kosten van de rechtszaak moet betalen als je die verliest. Ben je het niet eens met de dagvaarding, dan kun je naar de zitting van de kantonrechter gaan of daar je bezwaren per brief indienen. Verschijn je niet op de zitting, of krijgt de andere partij gelijk, dan bepaalt de rechter hoeveel je moet betalen en wanneer. Als je dan nog niet betaalt kan de deurwaarder met dat vonnis beslag leggen op je salaris of uitkering, je auto of je inboedel.

De Belastingdienst, het Openbaar Ministerie (bij boetes), de gemeente, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank hebben overigens geen deurwaarder nodig om beslag te leggen. Zij kunnen dat meteen doen door een brief te sturen naar je werkgever of uitkeringsinstantie. Als je hulp nodig hebt, kun je contact opnemen met bijvoorbeeld het Juridisch Loket. Ook kun je altijd proberen of je met de schuldeiser of het incassobureau een betalingsregeling kunt afspreken. Dat houdt de deurwaarder buiten de deur!

Afbeelding: Flickr account dierkschaefer

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021