Excite

Deurwaarders en incassobureaus: hoe zit dat eigenlijk?

Het kan iedereen overkomen: niet genoeg geld meer hebben om elke maand op tijd alle rekeningen te betalen. Natuurlijk moet je proberen om zulke situaties te voorkomen, maar wat gebeurt er als je toch in de schulden bent geraakt?

Als je een rekening niet betaalt, krijg je eerst een aantal aanmaningen van de schuldeiser, zodat je de kans hebt om het bedrag alsnog te betalen. Als je niet op die aanmaningen reageert, kan de schuldeiser een incassobureau inschakelen. Dat is een bedrijf dat schulden int, in opdracht van de schuldeiser

.

Het kan ook zijn dat de schuldeiser een deurwaarder inschakelt. Die heeft meer mogelijkheden dan een incassobureau. Zo kan een deurwaarder een dagvaarding uitvoeren, of beslag leggen op je eigendommen. Zowel een incassobureau als een deurwaarder brengen kosten in rekening. Die moet je betalen, bovenop de schuld die je al had.

Of je nu te maken krijgt met een incassobureau of een deurwaarder, zorg ervoor dat je altijd reageert op een brief. Als je het niet eens bent met de rekening, omdat je die bijvoorbeeld al betaald hebt, of omdat je geen idee hebt waarom je de rekening ontvangt, dan moet je dat zo snel mogelijk laten weten.

Maar ook als je de rekening wel zult moeten betalen, moet je contact opnemen. In de meeste gevallen kun je namelijk een afbetalingsregeling treffen. Dan betaal je het bedrag in termijnen terug, en voorkom je dat de hoogte van je schuld nog verder oploopt.

Afbeelding: Flickr, gebruiker wfabry

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021