Excite

Geld verdienen met aandelen: dividend

Je kunt geld verdienen met aandelen door ze goedkoop te kopen en duurder te verkopen. Maar dat is niet de enige manier. Aandelen kunnen je ook dividend opleveren. Dividend is een winstuitkering aan de aandeelhouders. Natuurlijk kan er alleen dividend worden uitgekeerd als er ook daadwerkelijk een winst gemaakt is.

Hoe werkt dividend?

Als een bedrijf tijdens een boekjaar winst heeft gemaakt, dan kan deze winst opnieuw geïnvesteerd worden in het bedrijf of als dividend worden uitgekeerd aan de aandeelhouders. Die uitbetaling heeft natuurlijk een negatief effect op het eigen vermogen van de onderneming, maar versterkt wel de positie van het bedrijf. Bovendien maakt een regelmatige dividenduitkering aandelen van een bepaald bedrijf aantrekkelijker, waardoor het voor het bedrijf makkelijker wordt om nieuw kapitaal aan te trekken, mocht dat een keer nodig zijn. Dividend kan worden uitgekeerd in geld, maar ook in de vorm van aandelen. Dan heet het 'stockdividend'.

Hoeveel dividend?

Hoeveel dividend er wordt uitgekeerd wordt niet uit de losse pols bepaald. Bedrijven proberen meestal uit te gaan van een stabiel bedrag of een bedrag dat jaarlijks een klein beetje toeneemt. Het bestuur bepaalt hoeveel en hoe er uitgekeerd wordt en de aandeelhoudersvergadering moet hier toestemming voor geven. In principe krijgen alle aandeelhouders hetzelfde bedrag per aandeel. Als je echter preferente aandelen of prioriteitsaandelen hebt, dan kan het zijn dat je een ander soort of helemaal geen dividend krijgt. Dit wordt overigens vooraf duidelijk bepaald, waardoor je precies weet waar je aan begint als je de aandelen van dat specifieke bedrijf koopt.

Wat krijg je?

Overigens is het niet zo dat je precies de hoeveelheid dividend ook op je rekening ziet verschijnen. Het kan namelijk zijn dat de belastingdienst dividendbelasting in rekening brengt. In Nederland ligt die belasting bijvoorbeeld op 15 procent en in België wordt maar liefst 25 procent geheven. In Caribisch Nederland noemt men het opbrengstbelasting en wordt er maar 5 procent over gerekend.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019