Excite

Doorlopend krediet of persoonlijke lening?

Tussen een persoonlijke lening en doorlopend krediet zitten zowel overeenkomsten als verschillen. Beide zijn bedoeld voor consumptieve doelen; bijvoorbeeld het aanschaffen van een wasmachine, koelkast, nieuwe auto enzovoorts. Deze lening mogen niet gebruikt worden voor het verbouwen van een woning, omdat dat geen consumptief doel is. Beide vormen van krediet hebben een maximum van €75.000.

In tegenstelling tot de persoonlijke lening is de looptijd van doorlopend krediet niet vastgelegd. Hoe meer geld je opneemt hoe langer het krediet loopt, en hoe meer je moet afbetalen. Omdat veel mensen hier niet goed op letten en constant hun krediet aanspreken, wordt de looptijd langer en langer. Hierdoor kom je moeilijk van de lening, en dus maandelijkse aflossingen en rentebetalingen, af.

Meestal is het rentepercentage van een doorlopend krediet iets hoger dan die van een persoonlijke lening. Bovendien is de rente variabel. Bij een lage marktrente zal je krediet dus goedkoop zijn, maar bij een hoge marktrente stijgen je maandelijkse betalingen. Bij een persoonlijke lening spreek je van te voren een vast rentepercentage af.

Als je uitgaven moet financieren waarvan je van te voren de hoogte nog niet vast kan stellen is een doorlopend krediet een goede optie. Je hebt immers de mogelijkheid om tussentijds extra krediet aan te vragen. Bij de meeste kredietverstrekkers kan je boetevrij extra aflossen. Vallen de kosten mee en hou je geld over, kan je direct je krediet gedeeltelijk aflossen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Emilian Robert Vicol

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021