Excite

Duitsland verbiedt genmaïs

De Duitse minister van Landbouw Aigner heeft dinsdag besloten dat er een verbod moet komen op de genetisch gemodificeerde maïs. Dit besluit kwam na de vele maatschappelijke bezwaren over de impact van de gewassen op het milieu en de economie. Aigner kwam met dit besluit, omdat uit studie is gebleken dat de plant, MON 81, het enige genetisch gemanipuleerde gewas is dat sinds 1988 binnen de Europese Unie verbouwd mag worden.

Volgens de minister vormt de plant een bedreiging voor het milieu. Dit liet ze weten tijdens een persconferentie. De maïssoort weert door een extra gen een speciale vlindersoort, waarvan de larven een weg door de plant eten. Eerder was het de bedoeling dat er van deze maïs ruim 3600 hectare zou worden ingezaaid. Dit gaat nu vanwege het nieuwe besluit van minister Aigner niet door.

Duitsland is het niet eerste land dat met een verbod komt op gewassen die genetisch gemodificeerd zijn. Frankrijk, Hongarije en Oostenrijk hadden al eerder een verbod op deze plant. Europese land mogen zich, vanwege een juridische clausule, onttrekken aan de algemene regels van Europa over gentechnologie.

Tegenstanders zijn bang dat de aangepaste gewassen zullen uitzaaien en daarmee een andere soort verdrukken. Er zijn al flink wat bezwaarschriften gekomen bij Aigner, waarin stond dat de planten beter zijn voor het milieu, omdat er geen bestrijdingsmiddelen voor nodig zijn. Dit was echter niet voldoende voor Aigner om het besluit alsnog te maken.

Afbeelding: FlickrCC

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021