Excite

Duurzaam beleggen levert miljoenen op

Onder andere oud ABN-Amro Topman Rijkman Groenink hebben de afgelopen jaren miljoenen euro’s verdient door duurzaam beleggen in een windmolen. Het gaat om investeringen in de megawindmolen ‘De Ambtenaar’ in Medemblik. Dat meldt de Volkskrant vandaag na onderzoek.

Inkomstenbelasting

De Volkskrant kwam de investeringen tegen bij een onderzoek naar de financiering van de windmolen. De bijna 200 meter hoge turbine is door middel van duurzaam beleggen betaald door een groep bankiers en financieel specialisten, waar Rijkman Groenink deel van uit maakt. Doordat zij een deel van hun inkomen afstaan aan dit schone energie-project, betalen zij minder inkomstenbelasting. Uit een schatting komt naar voren dat de helft van de totale opbrengst van de windmolen bestaat uit subsidies en belastingvoordelen voor de investeerders.

Hoe werkt duurzaam beleggen?

Hoe werkt dit soort duurzaam beleggen? De windmolen ‘De Ambtenaar’ is voor de bouw verkocht aan de groep van 21 investeerders, vaak vermogende particulieren. Zij stoppen dan een deel van hun bruto inkomen in een dergelijk ‘groen project.’ Wanneer de windmolen eenmaal staat, levert hij energie en geld op wat deels terug gaat naar de investeerders.

Rendement

Volgens Rijkman Groenink is het rendement van zo’n duurzame investering gemiddeld tien procent; daarnaast genieten de investeerders natuurlijk financieel van het belastingvoordeel. Rijkmand Groenink bezit zelf 15 procent van de windmolen/ Volgens zijn eigen berekeningen kan hij binnen drie jaar zijn investering terugverdienen.

Duurzaamheidsdoelstellingen

’De Ambtenaar’ in Medemblik is niet het enige groene bouwwerk dat via een duurzaam beleggen-constructie is betaald. Om belastingvoordeel te bieden en om de duurzaamheidsdoelstellingen te behalen, biedt de overheid ook op andere plekken zo’n zelfde constructie aan. De komende jaren zullen nog veel meer van deze windmolens gebouwd worden; als de overheid haar groene energieplannen waar wil maken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021